ABD’de işsizlik son 18 yılın en düşük seviyesinde

ABD’de ekonomik büyümeyle birlkte işsizlik oranları son 18 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Başkan Donald Trump, bunun kendi ekonomi politikasının başarısının teyiti olduğunu savunuyor. 

Resmi verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçtiğimiz ay 223 bin yeni istihdam alanı yaratılırken, işsizlik oranı yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Nisan ayına oranla 0,1 puan düşen işsizlik oranları Nisan 2000’den bu yanaki en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

ABD Merkez Bankası (FED)  faiz oranlarını Mart ayında 1,75 puana yükseltirken, uzmanlar, bu oranın yüzde 2’ye çıkarılmasını bekliyor. FED’in ABD’de ‘tam istihdam’ hedefine daha da yaklaşılacağı tahmin edilirken, 320 milyonluk ülkede nüfus artışından kaynaklı olarak aylık 100 bin yeni istihdam alanı oluşturulması halinde işsizlik oranı yükselmeyecek.

Öte yandan yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına dair önceki beklentiler Mayıs ayı için 190 bin idi. ABD Başkanı Donald Trump’a göre, işsizlik oranlarındaki düşüş vergi indirimleri ve birçok alandaki liberalleştirme politikalarının sonucu.

Ülkedeki işsizlik oranı 2008 global ekonomik krizinin etkilerinin en çok görüldüğü 2009 yılının ekim ayında yüzde 10 iken, o tarihten itibaren belli istisnalar hariç düşüyor. Trump’ın göreve geldiği Ocak 2017’de işsizlik oranı yüzde 4,8 idi. ABD’de bugüne kadarki bilinen en düşük işsizlik oranı ise 1953 yılında yüzde 2,7 olarak kayıtlara geçmişti.