ABD’de on binlerce öğrenci silahlanmaya karşı eylemdeydi

ABD’de 14 Şubat’ta bir lisede yaşanan katliamın ardından silah yasalarına tepkili öğrencilerin eylemine on binlerce ortaokul ve lise öğrencisi katıldı.  

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 14 Şubat’ta Parkland’da bir liseye düzenlenen saldırıda çoğunluğu öğrenci 17 kişi hayatını kaybetmişti. Katliamdan sonra silah edinme yasalarının sertleştirilmesine yönelik öğrencilerin başlattığı kampanyalar devam ederken, katliamın birinci ayında birçok kentte on binlerce öğrenci eylemdeydi.

Parkland’daki lisede katliamın olduğu saatte düzenlenen anma kapsamında derslere katledilen her bir kişi için 1 dakika olmak üzere 17 dakika ara verilirken, diğer birçok kentteki okullarda benzeri protesto eylemleri düzenlendi. Birçok kentte ise öğrenciler bu süreyi çok  daha aştı.

New York, Chicago, Los Angeles ve Houston gibi büyük şehirlerdeki liselerde düzenlenen anma ve protesto gösterilerinin bazılarına yerel yöneticiler ve siyasetçiler de destek verdi.

‘Ateşli silahları değil, geleceğimizi koruyun’ sloganıyla öne çıkan öğrenciler, Başkan Donald Trump’tan benzer katliamalrı önlemek için sert önlemler almasını istediler.

Öğrenci eylemleri kapsamında Beyaz Saray yakınlarında da eylemde olan öğrenciler, “Dualar yeterli gelmiyor” diyerek, önlem alınması çağrısı yaptılar.  

ABD’de silahlı saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının yılda ortalama 30 bin olduğu biliniyor. Ülkedeki güçlü silah lobisinin çabaları sonucu silah edinimini zorlaştıracak yasalar hayata geçirilemiyor.