ABD’de silah yasalarına yönelik tepkiler artıyor

ABD’de geçtiğimiz hafta 17 lise öğrencisinin katledilmesiyle yeniden gündeme gelen silah kullanım yasalarının sertleştirilmesine yönelik kamuoyu baskısı artarken, öğrencilerin bu yönlü talepleri yükselişte.

14 Şubat’ta Florida’daki Marjory Stoneman Douglas High School adlı lisede gerçekleşen katliamdan sonra silah yasalarının sertleştirilmesine yönelik talepler artıyor.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Amerikan halkının üçte ikisi ülkedeki silah edinim yasalarının sertleştirilmesinden yana. Bu oran 2015 yılında yüzde 50 civarında iken, araştırma, halktaki tepkinin yükseldiği anlaşılıyor.

TEPKİLERE RAĞMEN FLORİDA’DA GEÇMEDİ

Ancak her yıl 30 bin kişinin yaşamına mal olan ateşli silahların edinimini zorlaştırmaya yönelik taleplere olumlu karşılık verilmiyor. Son olarak dün Florida Eyalet Parlamentosu’nda silah yasalarının sertleştirilmesini öngören bir tasarıya yönelik yapılan oylamada 36 evet oyuna karşılık 71 hayır oyu çıktı.

ÖĞRENCİLERİN TEPKİLERİ YÜKSELİYOR

Öte yandan silah yasalarının sertleştirilmesi talebiyle başta sosyal medyada olmak üzere Amerikan öğrencileri arasında başlatılan kampanyalar yayılıyor. ‘Never again (Bir daha asla)’ ve ‘MarchForOurLives (Hayatımız için yürüyüş)’ gibi sloganlar altında düzenlenen kampanyalara on binlerce öğrenci katıldı.

Kampanyalara paralel olarak dün 14 Şubat’ta katliam yapılan lisenin öğrencileri de bir gösteriyle silah edinme şartlarının ağırlaştırılması çağrısı yaptılar.