ABD’de Siyahilerin yoksulu da zengini de risk altında

Stanford ve Harvard üniversiteleri tarafından yapılan ‘ABD’de Irk ve Ekonomik Fırsatlar’ başlıklı araştırmaya göre, Siyahiler ve Kızılderililer ile beyazlar arasında fırsat eşitliği konusunda ciddi bir uçurum var.

Buna göre, Siyahi veya Kızılderili ailelerden gelen yoksul çocukların ekonomik ve sosyal olarak en üst katmanlara ulaşmaları ihtimali sadece yüzde 2,5. Aynı kategorideki beyaz ailelerden gelen çocukların en üst gelir düzeyine ulaşma ihtimalleri ise yüzde 10,6. Bu da, tüm yoksul ailelerin çocuklarının şansının az olduğunu gösterirken, Siyahi ve Kızılderililerin en az 4 kat daha az şansları olduğunu gösteriyor.

LATİN AMERİKA VE ASYA KÖKENLİLER ‘DAHA ŞANSLI’

ABD’de önceki nesillerden başlayarak resmi istatistiklerin değerlendirildiği araştırmaya göre, Latin Amerika veya Asya kökenli yoksul ailelerin çocuklarının toplum içerisinde ilerleme şansları çok daha fazla. Aynı çalışmaya göre, Siyahi kadınların Siyahi erkeklere göre başarı oranları ise daha iyi. Buna göre, her ne kadar Siyahi kadınların üniversiteye giriş sınavı SAT’taki başarı oranları daha düşük olsa da, beyaz kadınlarla benzer düzeyde ücretlere sahipler.

ÜST GELİR DİLİMİNDEKİ SİYAHİLERİN ÇOCUKLARI DA DEZAVANTAJLI

Araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, yüksek gelirlere sahip Siyahi veya beyaz ailelerin çocukları arasındaki fırsat eşitliğine ilişkin.

Buna göre, refah düzeyi yüksek siyahi ailelerin çocuklarının bu düzeyi koruma şansı ile yoksullaşma riski aynı düzeyde. Buna karşılık yüksek gelire sahip beyaz ailelerin çocuklarının refah düzeylerini koruma ihtimalleri yoksullaşma ihtimallerinden 5 kat daha fazla.

Araştırmaya göre, ebeveynlerin birlikte yaşamaları veya siyahi çocukların yaşadıkları bölgelerdeki okulların kalitesinin yüksek olması da bu sonuçları değiştirmiyor.

IRKÇILIĞIN AZ OLDUĞU SEMTLERDE HAPSE GİRME ORANI DAHA DÜŞÜK

Ancak erken yaşlarda refah düzeyi yüksek semtlerde yaşamaya başlayan Siyahi bireylerin hem ücretlerinin yüksek olduğu hem de hapse girme oranlarının çok daha düşük olduğu kaydedildi. Bunda ise, yüksek gelir düzeyindeki semtlerde ırkçılığın daha az olması ve çocukların her iki ebeveyn tarafından büyütüldüğü ailelerin oranlarının daha yüksek olmasının etkili olduğu savunuluyor.

SİYASET KURUMUNUN ÇABA GÖSTERMESİ GEREKİYOR

Araştırmada yer alan uzmanlar, Siyahiler ve diğer gruplar arasındaki fırsat eşitsizliğinin önlenebilmesi için ciddi bir siyasi çabanın gerekli olduğuna dikkati çekiyorlar. Uzmanlar, Siyahilerin toplumsal hayatta daha aktif olabilmelerini sağlayacak inisiyatiflerin arttırılmasını gerekli görürken, siyahi çocuklar için ek öğretmenlik hizmetleri, beyazlarda siyahilere yönelik ırkçı önyargıları ve adalet sistemindeki ayrımcılığı azaltma gibi alanlarda özel programlar öneriyor.