ABD’den İran’a ‘Rusya’ yaptırımı

Beyaz Saray sözcüsü, Tahran'ın Rusya'nın Ukrayna'daki askeri saldırısına verdiği destek gerekçesiyle ABD'nin İran'a karşı "ek yaptırımlar" uygulayacağını duyurdu.

Sözcü John Kirby perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada "Önümüzdeki günlerde İran'a karşı ek yaptırımlar uygulayacağız ve İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik etmesi halinde daha da ileri gitmeye hazırız" dedi.

Kirby, "Şu ana kadar İran'ın Rusya'ya füze sevkiyatı yaptığına dair elimizde herhangi bir teyit yok" diye ekledi. Ancak ABD’ye göre Tahran'ın bu tür teslimatlar yapma niyeti vardı.

Beyaz Saray sözcüsü eğer böyle bir durum söz konusu olursa, "Uluslararası toplumun tepkisi hızlı ve sert olacaktır" dedi.

"Rusya İran ve Kuzey Kore'den silah ve mühimmat alıyor. Çinli şirketlerin Rus savunma sanayine sağladığı destekten de endişe duyuyoruz” suçlamasında bulunan Kirby, tüm bunlar olurken “Temsilciler Meclisi Ukrayna'nın kendisini tek başına savunmasına izin veriyor” tepkisinde bulundu.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, yaklaşık iki aydır askıya alınan Ukrayna'ya yönelik büyük çaplı ABD askeri yardımının yeniden başlatılmasını finanse etmeyi reddetmeye devam ediyor.