ABD’den ‘doğum turizmini’ sınırlayacak vize kuralları

Donald Trump yönetimi, başka ülkelerden gelen hamile kadınların ABD’de doğum yapmalarını ve bu sayede çocuklarına vatandaşlık kazandırmalarına sınırlandırma getirmek için yeni vize kuralları getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), hamile kadınların ülkeye doğum yapmak amacıyla gelmesini sınırlandırıyor.

Amerikan Resmî Gazetesi’nde yer alan yeni kurallar uyarınca konsolosluk görevlileri, ABD’ye seyahat edecek kadınların seyahat amacının doğum yapmak olduğu kanaatine varması halinde turist vizesi başvurularını reddedebilecek.

DOĞUM İÇİN GELMEDİKLERİNİ İSPATLAMALARI İSTENECEK

Böylelikle vize başvurusunda bulunanların ABD’ye doğum yapmak için değil de tıbbi tedavi için seyahat etmek istediklerini kanıtlamaları zorlaşacak. Başka ülke vatandaşı hamile kadınlar, ABD’ye başka tedaviler için gelen diğer yabancılarla aynı muameleye tabi tutulacak. Bu kişilerin ulaşım ve diğer masraflar dahil ABD’de tıbbi tedavi harcamalarını karşılayabilecek maddi imkanlara sahip olduklarını ispat etmeleri istenecek.

Amerika’ya doğum yapmak amacıyla gelmek suç olarak kabul edilmiyor. Ancak geçmişte yetkililerin ‘doğum turizmi’ acentelerinin işletmecilerini vize sahteciliği ve vergi kaçırma suçundan tutukladığı basına yansımıştı.

BUGÜNDEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Donald Trump yönetiminin duyurduğu bu uygulama, bugün yürürlüğe giriyor. Trump yönetimi, her türlü göçe kısıtlama getiriyor. Ancak ABD anayasasının 14'üncü maddesi, anne ve babasının statüsünden bağımsız olarak, Amerikan topraklarında doğan her çocuğun ABD vatandaşı olmasını öngörüyor.

EN ÇOK RUSYA VE ÇİN VATANDAŞLARINDAN BAŞVURU GELİYOR

Trump ise, uzun süredir karşı olduğu bu maddeyi uygulamada sona erdirme tehdidinde bulunuyordu. Ancak akademisyenler ve Trump Yönetimi içindeki bazı yetkililer uygulamayı kaldırmanın kolay olmayacağı görüşündeydi.

‘Doğum turizmi’ hem ABD’de hem de başka ülkelerde ciddi bir gelir kapısı olarak görülüyor. Doğum turizmi şirketleri müşterilerine sunduğu otel ve tıbbi bakım karşılığında 80 bin dolara kadar fatura kesebiliyor. Ülkede doğum yapmak amacıyla gelen kadınlar arasında Rusya ve Çin vatandaşları önde geliyor.

YALAN İFADE VERİLDİĞİ İDDİA EDİLİYOR

Ülkeye doğum yapmak için gelen yabancı kadınların tam sayısı bilinmese de Göç Çalışmaları Merkezi adlı grup, 2012 yılında 36 bin yabancı kadının ABD’de doğum yapıp daha sonra ülkeden ayrıldığını tahmin ediyor. Federal mahkemelerdeki birçok davada, vize başvurularında bulunan yabancı ülke vatandaşlarının konsolosluk görevlilerine yalan ifade verdiği iddiaları dile getirilmişti.