ABD’den füze denemesi: Rusya tepki gösterdi

ABD, Soğuk Savaş’tan bu yana ilk orta menzilli füze denemesini gerçekleştirdi. Rusya, ABD’nin askeri gerilimi tırmandırma yolunu seçtiği tepkisinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, yaşananları üzüntü verici bulduklarını belirterek, “ABD açık bir şekilde askeri gerilimleri tırmandırma yolunu seçiyor, ama biz provokasyonlara geçit vermeyeceğiz” dedi.

Bu gelişme, her iki tarafın orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşması INF’den çekilmesi ardından yaşandı. Sözleşmenin süresi 2 Ağustos’ta dolmuştu. ABD ve Rusya, bu süreyi uzatmama yolunu seçtiler. Sözleşme, 1987’de Washington’da Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı. Sözleşme, taraflar arasında karadan fırlatılan ve 500 km ile 5.500 kilometre arasında menzili olan balistik füzeler ve seyir füzelerinin tamamının imhasını hedefliyordu.

Anlaşmanın sona ermesinin üzerinden bir ay geçmeden füze yarışı başladı. ABD 19 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada başarılı bir şekilde füze denemesi yaptıklarını bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı, füzenin havada 500 kilometreden yol aldıktan sonra hedefini isabetle vurduğunu belirtti. Test edilen füzenin karadan karaya Tomahawk saldırı füzesi türünde olduğu bilgisi verildi. Pazar günü test edilen füzenin konvansiyonel olduğu belirtilirken, tümünün nükleer başlık taşıyabileceği ifade ediliyor.

Riabkov, INF'nin sona ermesinden bu kadar kısa süre sonra böyle testler yürütmenin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekerek, ABD'nin bu denemeleri önceden planlamış olabileceğine işaret etti. Riabkov, "Sözkonusu olan Washington'un uzun zamandır sözleşmeden çekilmeye hazırlandığının görünür bir şekilde doğrulanmasıdır" dedi. 

INF anlaşmasının ortadan kalması ABD ile Rusya arasında stratejik nükleer başlıklara belirlenen sınırı azaltmak için müzakere edilen START anlaşmasını da tehlikeye koydu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü Fransa ziyaretinde yaptığı açıklamada START III anlaşmasının sürdürülmesi konusunda da Amerikalı ortaklarından bir girişim görmediklerini belirtti. START anlaşmasının sonuncusu 2021 yılında son eriyor.

Putin, Amerikan sistemleri konuşlandırılmadığı sürece Moskova’nın orta ve kısa menzilli nükleer silahlar konuşlandırmayacağı sözünü verdi.