ABD’den ICC’ye yaptırım tehdidi

ABD’den Afganistan’daki sivil ölümlerine ilişkin soruşturma açılması halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) yargıç ve savcılarına yaptırım tehdidi geldi. 

ICC savcısı Fatou Bensouda, geçtiğimiz yılın kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’da işlediği iddia edilen ‘savaş suçlarına’ dair soruşturma için yargıçlardan izin istemişti.

ICC üyesi olmayan ABD yönetiminden yapılan açıklamada ise, Amerikan, İsrail veya herhangi bir ‘müttefikleri’ hakkında soruşturma açılması halinde yaptırım uygulanacağı uyarısı yapıldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, herhangi bir soruşturma açacak veya buna izin verecek ICC yargıç ve savcılarının ABD’ye girişine izin verilmeyeceğini söyledi.

Bolton, ABD’nin üyesi olmadığı savaş ve insanlığa karşı suçları yargılamakla görevli ICC’nin ‘etkisiz, sorumsuz ve oldukça tehlikeli’ olduğunu da savundu. Bolton, ICC’nin her an Amerikan ‘yurtseverlerine’ yönelik soruşturma açılabileceğini söyleyerek, ‘Amerikan vatandaşlarının korunması için’ tüm imkanların devreye konacağını ilan etti.

Bolton’un ICC’yi ‘illegal’ olarak nitelerken, herhangi bir yardım vermeyecekleri mahkemenin ‘ölü olduğunu’ sözlerine ekledi.