ABD’den Irak’a üç ay daha ‘İran muafiyeti’

Iraklı bir hükümet yetkilisi, Washington’un Irak’ın İran’dan üç ay daha enerji almaya devam etmesi için muafiyet tanıdı.

AFP’ye konuşan ve adını vermeyen Iraklı yetkili, ABD’nin Bağdat’a enerji ihracı için üç ay daha süre tanıdığını belirtti. Muafiyetin uzatılması için Bağdat ve Washington’un uzun tartışmalar yürüttüğü belirtildi.

Washington’un tanıdığı bu ek süre, Körfez’de gerilimin tırmandığı ve savaş endişesinin arttığı bir döneme denk geldi. Bu gerilim, Bağdat’ın iki büyük ittifakı olan İran ile ABD arasında yaşanıyor.

ABD’nin tanıdığı muafiyet, dünyanın en sıcak ülkelerinden biri olan Irak için hayati önem arz ediyor. Sıcakların artması, elektrik tüketimi artmasına neden oluyor. Hükümet enerji ihtiyacının karşılanmaması halinde Irak’ta yeni protesto eylemlerinin başlamasından endişe ediyor.

Irak, santrallerini işletebilmek için büyük oranda İran gaz ve elektriğine bağımlı durumda. Normal zamanlarda, elektrik günde bir kaç saat kesintiye uğruyor. Zira elektrik alt yapıları eski ve ihtiyacı karşılamıyor. Uluslararası Enerji Kurumu’na göre üretilen enerjinin yüzde 40’ı delinmiş borulardan sızıyor.

Washington, Mayıs 2018’da nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra İran’a yönelik yaptırımları sertleştirdi. Kasım ayında İran’ın enerji sektörü de yaptırımların hedefi oldu.