ABD’den Türkiye’ye S-400 uyarısı

ABD’de Demokrat Partili Senatör Jack Reed ve NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı S-400 hava savunma sistemi konusunda uyardı. ABD’li yetkililer bunun sonuçlarının olacağını söyledi.

Amerika’nın Sesi radyosuna göre NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scarrapotti, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun savunma bütçesi konulu oturumuna katılarak senatörlerin sorularını yanıtladı.

BTürkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle Kongre’nin yaptırımlarına maruz kalabileceği ihtimaline işarete eden bir senatörün sorusu üzerine Scarrapotti, şu yanıtı verdi: “Türkler de bu etkinin bilincindeler. Sadece ben değil, hükümetimizin diğer üyeleri de, S-400 satın alımının diğer sonuçları konusunda Türkler’i net şekilde bilgilendirdik. Dolayısıyla bunun farkındalar”

Türkiye ile bu konuda yakın temas içerisinde olduklarını belirten Scarrapotti, S-400 alımının henüz tamamlanmamış bir anlaşma olduğunu düşündüğünü söyledi.

Scarrapotti, “NATO’yla uyumlu bir sistemi satın almak için diğerlerinin yanısıra bizimle de konuşuyorlar. Bence önümüzde biraz zaman var ve niyetim, onları NATO’yla uyumlu bir sistemin daha iyi sistem olacağı noktasında ikna etmek” şeklinde konuştu.

Demokrat Partili senatör Jack Reed ise S-400 kararının ABD-Türkiye arasındaki geniş yelpazede savunma işbirliğini tehlikeye atma potansiyeli taşıdığı uyarısında bulundu.