ABD, 'diktatör' Beşir'in Sudan'ını kara listeden çıkaracak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), diktatör Ömer el Beşir yönetimindeki Sudan’ın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılabileceğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Washington’da yapılan bazı görüşmeler sonrasında Sudan’ın listeden çıkarılmasına ilişkin sürecin başlatılabileceğini söyledi.

REFORMLAR SÜRERSE LİSTEDEN ÇIKACAK

Sudan’ın ‘terörizmle mücadele’ konusundaki işbirliğini ‘selamlayan’ Nauert, insan hakları, dini özgürlükler ve basın özgürlüğü konusunda ilerleme sağlandığını savundu.

Sudan’ın listeden çıkarılmasının ‘reformları sürdürme’ şartına bağlı olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ikili işbirliğinin süreceğini kaydetti.

Sözcü, Sudan’daki istikrarı güçlendirmeyi amaçlayan reformların kolaylaştırılmasını amaçladıklarını da dile getirdi.

Bakanlık Sözcüsü, reformlar konusundaki ilerlemelerin tespit edilmesi halinde Sudan’ın kara listeden çıkarılmasının kesin olacağını sözlerine ekledi.

1993’TEN BERİ LİSTEDEYDİ

Sudan, 1993 yılında ABD tarafından "terörü destekleyen ülke" olarak kara listeye alınmıştı. Bu kararda, El Kaide’nin kurucusu Usama bin Ladin’in 1992’den 1996’ya kadar Sudan’da kalması da etkili olmuştu.

ABD, son olarak Ekim 2017’de Sudan’a yönelik yaptırımları kaldırmış ve bu yoksullukla boğuşan ülkenin ekonomik kalkınması için bir umut olarak görülmüştü. Ancak "teröre destek veren ülkeler" listesinde yer alması nedeniyle Sudan’ın uluslararası yatırımları çekmesinin zor olduğu biliniyor.

1989’dan bu yana ülkeyi yöneten Ömer el Beşir, özellikle 2003 yılından itibaren Araplaştırma politikalarına direnen Darfur’daki Afrikan topluluklara yönelik soykırımla gündemdeydi. El Beşir yönetimi, aynı zamanda sonradan Güney Sudan olarak bağımsızlığını kazanan bölgedeki iç savaşta da on binlerce insanın ölümünden sorumlu idi.