ABD: Rusya, Türkiye ile YPG arasındaki çatışmayı körüklüyor

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, Efrin’i işgal saldırılarının DAİŞ’le mücadelede ‘dikkatleri dağıttığını’ yinelerken, Rusya’nın Türkiye-YPG arasındaki çatışmaları körükleyen taraf olduğu suçlamasını getirdi.

ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, Temsilciler Meclisi bünyesindeki Silahlı Kuvvetler Komitesi’ne bilgilendirmede bulundu.

Temsilciler Meclisi üyelerinin Efrin ve Suriye’deki çatışmalar ile ABD-Türkiye ilişkileri üzerine sorularını yanıtlayan Votel, Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) rolüne değindi. QSD’nin DAİŞ çetelerine karşı mücadelede ‘en etkili güç’ olduğunu vurgulayan Votel, mücadelenin kesin başarıya ulaşmasının QSD ile olacağını söyledi.

EFRİN SALDIRILARI DİKKATİ DAĞITIYOR

Bu gerçeğin kabul edilmesi gereğine işaret eden General Joseph Votel, Türkiye’nin ‘bazı kaygılarını’ dikkate almak zorunda olduklarını savundu. Votel, tüm bu konularda Türkiye’ye karşı açık olduklarının altını çizdi. 

Türkiye’nin YPG ve PKK arasında ayrım yapmamasının yaşanan gerilimin nedeni olduğunu savunan Votel, Efrin’deki saldırıların verdiği zarara ilişkin bazı detayları gizli oturumda vereceğini söyledi. Votel, buna rağmen Efrin’deki saldırıların en önemli zararının DAİŞ’le mücadeledeki ‘dikkati dağıtması’ olduğunu söyledi.

YPG-TÜRKİYE-SURİYE ÇATIŞMASI RUSYA’NIN KÖRÜKLEMESİ

Türkiye’nin Rusya’yla yaptığı ‘ittifak’ ve bunun DAİŞ’le mücadeleye etkisi üzerine bir soruya da yanıt veren Votel, sorunların temelinde Rusya’yı gördüğüne vurgu yaptı. Votel, “Rusya, Suriye rejimi, YPG ve Türkiye arasında çatışmayı körüklümek suretiyle önce yangını çıkartıyor sonra da itfaiyecilik oynuyor” diye tepki gösterdi. Rusya’nın bu taktikle çıkardığı sorunlar üzerinden kendi çıkarına çözümler hedeflediğini vurgulayan Votel, savaştaki tarafların da manipüle edildiğine dikkati çekti.

General Votel, Rusya’nın tavrından ötürü baskı altına alınması gerektiğini de savunurken, Moskova yönetiminin Suriye’deki sorunu çözemediği veya çözmek istemediği gibi iki seçeneğin olduğunu dile getirdi.