ABD ile AB arasında ticari savaş

ABD, Avrupa Birliği’nden ithal edilen çelik ve alüminyuma gümrük vergisi tehdidini hayata geçirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “illegal” dedi.

Washington yönetimi Perşembe günü, Avrupa Birliği, Meksika ve Kanada’dan gelen çelik ve alüminyuma gümrük vergisi koyduklarını açıkladı. Buna göre çelikten yüzde 25, alüminyumdan yüzde 10 gümrük vergisi alacak.

Fransa ve Alman yetkililer hızlı bir şekilde tepki gösterdi. ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, alınan kararın “illegal” olduğu tepkisinde bulundu. Avrupa Birliği’nin “sert ve ölçülü bir şekilde” yanıt verme niyetinde olduğunu ifade ederken, “Ekonomik milliyetçilik, savaştır” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “herkese zarar verecek bir tırmanış” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin ticaretten sorumlu komiseri Cecilia Malmström, “ticaret için kötü bir gün” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “ABD, bu çatışmayı Dünya Ticaret Örgütü’ne taşımak ve ABD’den gelen ürünlere ek gümrük hakkı uygulamaktan başka tercih bırakmadı” diye belirtti.

Yaptırımların hedefindeki diğer ülke olan Kanada, gümrük vergileri için “kabul edilemez” dedi. Başbakan Justin Trudeau, iki ülke arasındaki uzun süredir var olan güvenlik ortaklığına ve Amerikalıların yanında savaşan ve hayatını kaybeden binlerce Kanadalıya hakaret olduğunu kaydetti. Ottawa, Trumpı’ın kararına misilleme olarak Amerikan ürünlerine 16.6 milyar Kanada doları değerinde vergi uygulayacaklarını açıkladı.

Meksika’da da benzer bir karar alındı. Hükümet, “çelik, lamba, jambon, domuz inciği, şarküteri ürünleri, elma, üzüm, farklı peynir türleri” gibi çok sayıda ürüne gümrük vergisi koyacaklarını bildirdi.

Amerikan misillemesi, Kanada, Meksika ve ABD arasında dokuz ay süren serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonrasına denk geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, gelen tepkilere cevap olarak, “ABD onlarca yıldır ticaret alanında sömürüldü. Bu günler artık değiştir” dedi.