AB, Libya konusunda da 'endişeli’

Avrupa Birliği, Türk devletinin Libya tezkeresi ardından “ağır endişeli” olduğunu belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi sözcülüğü yaptığı yazılı açıklamada, “ağır endişeli” olduklarını belirterek, “Avrupa Birliği, Libya krizine askeri bir çözümün olmadığı yönündeki sıkı inancını tekrarlıyor” dedi.

Sözcü, “bu çatışmada yer alanlara yönelik desteklerin, ülke ve bölgede istikrarsızlığı tırmandırmaya yol açacağı” uyarısında bulunurken, “BM’nin silah ambargosuna eksiksiz uyulması” çağrısını yaptığı.

AB ayrıca, BM’nin Libya özel elçisinin Hasan Salame’nin “barış içinde, istikrarlı ve güvenlik bir Libya’nın tek yolu olan çabalarını desteklemeye” de çağırdı.

Türk parlamentosu, Perşembe günü Libya’ya asker gönderilmesinin yolunu açan tezkereyi kabul etti.

Türk rejimi, Müslüman Kardeşler’in giderek daha fazla ağırlık gösterdiği Trablus merkezli hükümeti açık bir şekilde destekliyor. Zırhlı araçlar, silah ve insansız hava araçları ile yapılan yoğun desteğin yanısıra, son haftalarda yüzlerce çete mensubunu da bölgeye gönderdi.

ABD Başkanı Donald Trump de Perşembe günü, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesinde Libya konusunda uyardı. Trump, Libya’da durumu daha da karmaşıklaştıracak “dış müdahalelere” karşı tepkisini ifade etti.

İsrail, Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır da Türk devletinin Libya’ya müdahalesinin “bölgesel istikrarı tehdit ettiği” tepkisinde bulunuyor.