ABD’nin 200 askeri Suriye’de kalacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Amerikan birliklerinin Suriye’den çekileceği açıklaması ardından, yeni karara göre 200 asker Suriye’de kalmaya devam edecek.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Aralık’ta yaptığı açıklamada “IŞİD grubuna karşı kazandık, eve dönme vakti geldi. Çocuklarımız, genç kadın ve erkeklerimizin hepsi eve dönecek ve hemen dönecekler” demişti.

Ülke içinde sert tartışmalara yol açan bu karar, Pentagon şefi ve DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyondaki ABD elçisi başta olmak üzere bir çok istifayı beraberinde getirmişti.

İki ay sonra, bu açıklamaları kısmen ters bir gelişme yaşandı. Amerikan yürütmesi sözcüsü Sarah Sanders, “belli bir süre için” Suriye’de yaklaşık 200 askerin kalmaya devam edeceğini açıkladı. Sanders, bu küçük grubun “barışın korunması” için tutulacağını savundu. Bu açıklamanın, ABD Başkanı Donald Trump ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinden sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

Fransa başta olmak üzere ABD’nin koalisyondaki batılı ortakları, geri çekilme kararına tepki göstermişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta yaptığı bir açıklamada “Amerikalıların ani ve hızlı bir şekilde Suriye’den çekilmesi iyi bir fikir mi?” diye sordu. Merkel’e göre geri çekilme Washington’un yeminli düşmanı Rusya ve İran’ın etkisini güçlendirecek.

Washington ise koalisyondaki ortaklarına kuzey-doğu Suriye’de güvenliğin garanti altına alınması için “gözlem gücü” kurulması önerisinde bulundu. Ancak bu öneri başta Paris ve Berlin olmak üzere koalisyon üyeleri tarafından reddedildi.