ABD QSD’ye saldıran ‘paralı Rus askerleri’ soruşturuyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, yüzlerce Rus paralı askerin QSD’ye yönelik saldırısını soruşturmak istediklerini açıkladı. Mattis, “250-300 paralı askerin kendi inisiyatifleri ile saldırı yaptıkları” konusunda şüphelerinin olduğunu söyledi.

Avrupa turnesi ardından Washington’a dönen Jim Mattis, uçakta yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Anladığım kadarıyla Rus hükümeti işimdi bazı sözleşmelilerin Demokratik Suriye Güçleri’ne karşı çatışmasızlık bölgesinin doğusundaki henüz açıklanmayan saldırıya dahil olduğunu söylüyor.”

Mattis, bu saldırının “çatışmasızlık alanında iletişim hattı yoluyla koordinasyon halinde olduğumuz Rus subayların iradesi dışında geliştiği görülüyor” dedi.

Mattis, ancak “250-300 kişinin kendi inisiyatifleri ile aniden ırmağı geçerek düşman topraklarına geçmesi, bir mevziye top atmaya başlaması ve tanklarla bu yöne manevra yapmasından şüphe ettiğini” söyledi.

ABD Savuna Bakanı Mattis, “Biri onlara emir verdi. Yerellerin emri miydi? İç kaynaklar mıydı? Bunu bana sormayın, bilmiyorum. Ama ne yaşanmış olursa olsun, bu ortaya çıkarmaya çalışacağız” diye konuştu.

Washington yönetimi, 7 Şubat günü Dêra Zor bölgesinde QSD’ye yönelik bir saldırıya misilleme olarak hava saldırısı düzenlediklerini ve rejim yanlısı en az 100 kişiyi öldürdüklerini açıklamıştı.

Bu açıklama ardından çıkan bir çok haberde ölenler arasında Rus paralı askerlerinin olduğu iddia edilmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ölenler arasında beş Rus vatandaşının olduğunu doğruladı ancak Rus ordusuna bağlı olmadıklarını savundu. Bazı kaynaklar 200 dolayında ölüden bahsediyordu.