ABD Senatosu’ndan İsrail’i boykot eden şirketlere yaptırım

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’nda kabul edilen bir tasarı ile İsrail’e karşı boykota katılan şirketlerle her türlü kamusal ilişkiyi koparma yetkisi veriliyor.

Senato’da çoğunlukta olan Cumhuriyetçi Parti’nin büyük oranda destek verdiği tasarı, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline karşı boykota katılan şirketleri cezalandırıyor. Tasarıya göre, BDS (Boykot, Yatırımı Kesme ve Yaptırım) olarak bilinen uluslararası kampanyaya katılan şirketlerle her türlü mali ve ticari ilişki koparılabilecek.

Tasarı, İsrail karşıtı şirketleri hem federal hem de eyaletler düzeyinde dışlamaya imkan tanıyacak.

77 senatörün ‘evet’ oyu verdiği tasarıya 23 de karşı oy çıktı. Ancak tasarının tümüyle yasalaşması için Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi gerekiyor.

Aynı tasarıda İsrail’e askeri yardım ve silah sevkiyatına onay verilirken, Ürdün’le askeri işbirliğinin arttırılması ve Suriye hükümetine yönelik yeni yaptırımlar da yer alıyor.

2020 ABD seçimlerinde Demokrat Parti’nin önseçimlerindeki adayları Elisabeth Warren, Kirsten Gillibrand, Cory Booker ve Kamala Harris de, tasarıya karşı çıkan isimler arasında.

ABD’nin önde gelen yurttaş hakları savunucusu kuruluşlardan ACLU’dan geçtiğimiz ay yapılan açıklamada da, boykot hakkının anayasada yer aldığına dikkat çekilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, 2017 sonunda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve Tel-Aviv’deki büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasına karar vermişti. Trump, iki halk arasındaki sorununun çözümünde engel olarak Filistin Yönetimi ile Gazze’yi elinde bulunduran Hamas’ı suçlayarak, İsrail’e kesin destek sunuyor.