ABD Senatosundan Türkiye'ye F-35 yaptırımına onay!

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatını durduran yasa tasarısını onayladı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın iki Türk bakana yaptırım uygulaması ardından bir süredir gündemde olan F-35 savaş uçaklarının durdurulmasına da onay geldi.

Yasa tasarısı geçen hafta ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde kabul edilmişti. Senatoya gelen tasarı, 10 oya karşı 87 oyla kabul edildi. Senato, 100 sandalyeden oluşuyor.

Tasarıda, ABD merkezli şirket Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarına 7.6 milyar dolar harcanması için Savunma Bakanlığı’na yetki veriliyor. Bu projenin ortakları arasında Türkiye de bulunuyor. Ancak bakanlığın 717 milyar dolarlık 2019 mali yılı bütçesine ilişkin tasarı, sözkonusu savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının durdurulmasına imkan tanıyan bir madde içeriyor.

Senatoda kabul edilen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump’a gönderildi. Trump’ın imzalayarak yasalaştırması halinde, en geç 90 gün içinde ABD-Türkiye ilişkilerinin durumuna ilişkin bir rapor hazırlanması gerekiyor. Rapor Kongreye sunuluncaya kadar F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye satılması mümkün olmayacak.

Tasarıda, özellikle Türkiye’nin Rusya ile S-400 hava savunma sistemleri için yaptığı anlaşma ve Amerikalı papaz Andrew Brunsun’ın tutuklanmasına dikkat çekiliyor.