ABD, Suriye hükümetini bir kez daha tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanması halinde, Fransa ve İngiltere ile birlikte daha sert bir yanıt vereceklerini açıkladı.

John Bolton, “Üçüncü kez kimyasal silah kullanılması halinde yanıtın çok daha sert olacağına dair, son günlerde mesajı iletmeye çalıştık” dedi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, “Şunu söyleyebilirim ki, ikinci vuruşta bize katılan İngilizler ve Fransızlarla yaptığımız istişarelerde, yeni bir kimyasal silah kullanımı halinde daha sert bir yanıta yol açacağında hemfikirler” diye ekledi.

Fransa Genelkurmay Başkanı François Lecointre, geçen Perşembe günü yaptığı bir açıklamada Başar El Esad rejiminin kimyasal silah kullanması durumunda Fransa’nın yeniden Suriye’yi vurmaya hazır olduğunu söylemişti. Lecointre, bu vuruşların ulusal düzeyde de olabileceğini ama önemli olanın “en büyük sayıda ortakla yapmak olduğunu” ifade etti.

Suriye rejimi İdlib’e yönelik operasyona hazırlanırken Amerikalı yetkililer son günlerde kimyasal silah konusunda bir çok kez uyarılarda bulundu. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, geçen hafta yaptığı açıklamada Suriye’nin uyarıları dikkate almaması halinde askeri seçenekler konusunda Beyaz Saray ile günlük olarak istişarelerde bulunduğunu söylemişti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu OCHA’ya göre Suriye rejimi ve ittifaklarının geçen hafta İdlib’e yaptığı bombardımanlar sonucunda 30 bin kişi yerlerinden oldu.