ABD-Taliban görüşmesinde 'çok pozitif' sinyaller!

ABD’li üst düzey bir diplomat ile Taliban temsilcileri arasında Doha’ da gerçekleşen gizli görüşmenin “çok pozitif sinyaller” verdiği bildirildi.

Reuters haber ajansına göre, görüşmede yer alan bir kaynak ABD’li üst düzey diplomat ile Taliban temsilciler arasındaki görüşmenin “çok pozitif sinyaller” verdiği ve başka görüşmelerin gerçekleştirilmesi kararı alındığını belirtti.

ABD’nin Güney Asya Özel Temsilcisi Alice Wells ile Taliban temsilcileri arasındaki görüşme ilk olarak Wall Street Journal tarafından ortaya çıkarıldı, ancak resmi olarak doğrulanmadı.

Reuters’a konuşan ve Taliban hareketinin gönderdiği dört kişilik delegasyonda yer aldığını söyleyen bir sorumlu, görüşme için “çok olumlu sinyaller verdi” ve “dostane bir atmosferde geçti” dedi. Görüşmenin Doha’da bir otelde gerçekleştiği belirtildi.

“Burada barış müzakerelerinden bahsedilemez” diyen Taliban sorumlusu, “Resmi, düşünülmüş müzakereleri başlatmaya yönelik bir dizi görüşme var. Yakında yeniden görüşmeye ve Afgan çatışmasını diyalog yoluyla çözmeye karar verdik” dedi.

Aynı kaynağa göre, Taliban hareketinin ısrarı üzerine görüşme Afgan hükümetinin bir temsilcisi olmadan gerçekleşti.

Taliban’ın Katar’ın başkenti Doha’da siyasi bir bürosu bulunuyor. Talibanlar ile Amerikalılar arasında son aylarda iki görüşme daha yapılmıştı.

New York Times gazetesi, ABD’nin Afganistan’ın az nüfuslu geniş bir bölgesini Taliban’a bırakmayı planladığını ileri sürdü. Gazeteye göre, bu taktik sayesinde Afgan güçler Kandahar, Kunduz ve Kabil gibi kentlerin korunması üzerine yoğunlaşabilecek.

Afganistan’da 407 ilçenin sadece 229’u hükümet güçlerinin elinde bulunuyor. 59’u Taliban’ın elinde ve 119’unda her iki taraf arasında çatışma var. Ülkede 14 bin dolayında Amerikan askeri bulunuyor.