ABD, Türkiye’nin ‘güvenlik endişelerine' inanmıyor

Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkili, Türkiye ile Suriye’de olası bir işgal operasyonu konusunda görüşme yapmadıklarını belirterek, güvenlik endişeleri gerekçesiyle böyle bir “operasyona gerek olmadığını” kaydetti.

Adı belirtilmeyen Amerikalı yetkili, ABD’nin Türkiye ile “Suriye’nin kuzey doğusuna” Türkiye’nin operasyon tehdidi konusunda görüşmediklerini söyledi.

Amerikalı yetkili, ABD’nin, Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek için böyle bir operasyona ihtiyaç duymadığına inandığını sözlerine ekledi.

Türk devleti mevcut durumda Suriye’de işgalci durumda. Cerablus’tan Efrîn’e uzanan hatta işgal alanları kuran Türk devleti, desteklediği DAİŞ-El Nusra karışımı çete grupları ile birlikte sistematik olarak savaş suçları işliyor. Bir çok uluslararası rapor da bölgedeki yağma, talan, işkence, infaz ve demografik değişime dikkat çekiyor.

Buna rağmen Türk devleti işgal tehditlerini sürdürürken, kendi kontrolünde bir “güvenli bölge” talep ediyor. Ancak bu talep, uluslararası toplum tarafından şimdiye kadar reddedildi.

ABD'li yetkili Türkiye'nin güvenlik endişeleri nedeniyle "bir güvenlik mekanizması ya da 'güvenli bölge' kurulması” konusunda tekrar tekrar görüştüklerini ifade ederken, "Güvenlik mekanizmasının detayları geliştiriliyor ve bununla ilgili görüşmeler yapılıyor ancak ABD'nin bakış açısı Türkiye'nin operasyon yapmasını gerektirmiyor” dedi.