ABD, Türkiye’ye Temmuz sonuna kadar süre tanıdı

ABD, S-400 füze savunma sistemini satın almaktan vazgeçmesi için Türkiye’ye Temmuz ayı sonuna kadar süre tanıdı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın satın alım işlerinden sorumlu sekreter yardımcısı Ellen Lord, basına yaptığı açıklamada, “Eğer Türkiye 31 Temmuz’a kadar S-400 sisteminden vazgeçmezse, mevcut durumda F-35 üzerine eğitim gören Türk pilotları sınırdışı edilecek ve F-35 üretimi için Türk şirketlerle yapılan sözleşmeler iptal edilecek” dedi.

ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının bazı parçaları Türkiye’den tedarik ediliyor. Nisan ayı başında Amerikalı yetkililer, Türk mevkidaşlarını F-35 savaş uçakları projesi ile bağlantılı ekipman teslimatının durdurulduğu yönünde haberdar etmişti. Amerikalı kaynaklar, bundan sonraki eğitim teçhizatının ve F-35 bağlantılı bütün materyallerin sevkiyatının iptal edildiğini açıklamışlardı.

ABD ve F-35 savaş uçağına sahip diğer NATO müttefikleri, S-400 konusunda endişeliler. Özellikle Rusya’nın, S-400 füze savunma sistemi ile F-35'leri nasıl tespit ve takip edebileceğini öğrenmesinden ve bu uçakların gelecekte Rus yapımı silahlara karşı daha savunmasız hale gelmesinden endişe duyuyor.