ABD ve Rusya’dan karşılıklı yaptırımlar

ABD’nin 2016 seçimlerine müdahale iddiasıyla Rusya’ya yönelik açıkladığı yaptırımlara Moskova’dan da benzer şekilde yanıt verileceği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından 2016 başkanlık seçimlerine müdahale edildiği gerekçesiyle Rusya’dan 5 kuruluş ile 19 kişiye yönelik yaptırım kararı alındı. Yaptırımlar kapsamına Rus iç istihbarat örgütü FSB ile askeri istihbaratı olan GRU da dahil edildi.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in duyurduğu yaptırımlar arasında söz konusu kişilerin ABD’deki mal varlıklarının dondurulması ve Amerikan şirketlerinin bu kişilerle alışverişte bulunmasının yasaklanması da bulunuyor.

Yaptırımlar, 2016 seçimlerine müdahale ettiği savunulan 200 kadar Rus yetkilinin adının geçtiği 30 Ocak’taki listeyle bağlantılı.

Rusya’dan ise ABD’ye yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, ülkesinin ABD yaptırımlarına cevaben önlemler için hazırlık yaptığını duyurdu.

Interfax ajansına konuşan Riabkov, ülkesinin ‘sükunetle olaya yaklaştığını’ ve karşı yaptırımların hazırlandığını söyledi.

Donald Trump’ın kazandığı 2016 ABD seçimlerinde özellikle Demokrat aday Hillary Clinton’un kampanyasının Rus hackerler ve yalan haber ağları tarafından hedeflendiği iddia edilmişti. Iddialara ilişkin Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından soruşturma açılmıştı.