ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanları Viyana’da buluşacak

ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanları, Suriye krizine ilişkin bu Pazartesi günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya gelecekler.

ABD Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü albay Patrick Ryder, toplantının Amerikalı general Joseph Dunford ile Rus mevkidaşı Valeri Guerassimov arasında gerçekleşeceğini bildirdi.

Sözcü, “İki askeri yetkili, Rusya ve uluslararası koalisyonun Suriye’deki askeri operasyonları arasında ihtilafların giderilmesine yönelik tedbirleri tartışacak” dedi.

Rusya’nın 2015’te Suriye sahasına inmesi ardından Moskova ve Washington, DAİŞ’e karşı operasyon alanlarının paylaştırılması ve “ihtilafların giderilmesi” (deconfliction) adı verilen tedbirlerle olası çatışmaların önüne geçilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Askeri taraflar, hava operasyonlarında da karşı karşıya gelmemek için birbirlerini haberdar ediyor.

Sözcü Ryder, Genelkurmay başkanlarının ayrıca “Avrupa’daki mevcut güvenlik durumu ve Rusya ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin durumunu da” tartışacağını belirtti. Bu ifadelerle, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na (INF) ilişkin ihtilaf ima edildi. ABD, Rusya’nın anlaşmaya uymadığı gerekçesiyle INF’den çekilmişti. Moskova da misilleme olarak, anlaşmayı askıya almıştı.

İki taraf arasındaki gerilimlere rağmen, Genelkurmay Başkanları arasındaki iletişim kanalı şimdiye kadar koparılmadı.