ABD yaptırımları: Rus Borsası ve parası çöktü

ABD’nin İngiltere'de bir Rus ajanının zehirlenmesini gerekçe göstererek yeni yaptırım kararları alması ardından Rusya mali pazarları ve bununla bağlantılı olarak Rus parası ağır düşüş yaşadı.

Rus parası, dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine indi. Çarşamba günü de yaptırım olacağı söylentileri Rus pazarlarını etkilerken Washington’un yeni yaptırım kararı iki temel borsa olan Moskova ve Moex’te sırasıyla -3,13 % ve -1,27 % oranında düşüşe neden oldu. Dolar da Kasım 2016’dan bu yana ilk kez 66 rubbleyi geçti. Euro ise geçen Nisan ayından beri ilk kez 77 ruble sınırına ulaştı.

Yarısı kamusal olan havayolu şirketi Aeroflot’un borsadaki hisseleri -10,59% olarak düştü. ABD medyasına göre Trump yönetimi Aeroflot’un ABD’ye iniş yapmasını yasaklayacak.

Yaptırımların hedefi olan bankalar da borsadaki bu durumdan etkilendi. Sberbank yüzde 4.72 oranında değer kaybetti.

Çarşamba akşamı ABD Dışişleri Bakanlığı Mart ayında Birleşik Krallık’ın Salisbury kentinde eski rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın zehirlenmesi ile bağlantılı olarak yaptırım tedbirleri alacaklarını açıkladı, ancak içeriğine ilişkin bilgi vermedi.

Bir Amerikalı yetkili, öngörülen yaptırımların, bazı teknolojik ürünlerin ihracatını hedeflediğini belirtirken, bu yaptırımları Rus ekonomisine yüzlerce milyar dolara mal olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, “ ABD, Rus hükümetinin uluslararası yasalara aykırı olarak kimyasal veya biyolojik silah kullandığını 6 Ağustos günü belirledi” dedi.

Bakanlık sözcüsüne göre kimyasal silahlara ilişkin Amerikan yasasına uygun olarak, bu ekonomik yaptırımlar, Kongre karşı çıkmazsa, 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.