Adalet Divanı’ndan Gazze’ye ilişkin ‘acil tedbir’ kararı

BM'nin en yüksek mahkemesinin başkanı, İsrail'i Gazze'de "soykırım" yapmakla suçlayan Güney Afrika'nın talep ettiği acil tedbirlere ilişkin ilk kararını verdi.

Hollanda’nın Lahey (Den Haag) kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD) teorik olarak İsrail'e, askeri harekâtını durdurma ya da insani yardımı kolaylaştırma emri verebilir. Dünyanın gözünün üzerinde olduğu karar bugün çıktı.

BM'nin en yüksek mahkemesi, dönüm noktası niteliğinde bir karar vererek İsrail'in "soykırıma" yönelik olası kışkırtmaları önlemesi gerektiğine hükmetti.

SOYKIRIMI ÖNLEMEK İÇİN...

UAD, İsrail'in "soykırım işlemeye yönelik doğrudan ve aleni kışkırtmaları önlemek ve cezalandırmak için gücü dahilindeki tüm tedbirleri" alması gerektiğini belirtti.

UAD kararında İsrail’in "Filistinlilerin karşı karşıya kaldıkları olumsuz yaşam koşullarıyla baş edebilmeleri için acilen ihtiyaç duydukları temel hizmetlerin ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılacak acil ve etkili tedbirleri" alması gerektiğine hükmetti.

Ancak Mahkeme, şu aşamada İsrail'in gerçekten soykırım yapıp yapmadığı konusunda bir karar vermeyecek.

Dava, İsrail'in İkinci Dünya Savaşı ve Holokost sonrasında oluşturulan 1948 BM Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini iddia eden Güney Afrika tarafından açıldı.

Uzmanlara göre mevcut durumda Güney Afrika'nın İsrail'in soykırım yaptığını kanıtlamasına gerek yok, sadece bir soykırım riski olduğunu ortaya koymaları gerekiyordu.

Güney Afrikalı bir avukat olan Adila Hassim, bu ayın başlarındaki duruşmalar sırasında "Soykırım asla önceden ilan edilmez" diye vurgulamıştı.