Af Örgütü: Yemen'deki gizli cezaevlerinde savaş suçu işleniyor

Uluslararası Af Örgütü, Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) gizli cezaevlerinde savaş suçları kapsamına girebilecek işkenceler yapıldığını rapor etti.

Af Örgütü, “Yaşayıp yaşamadığını bir tek Tanrı bilir” başlığı altında Yemen’deki gizli cezaevlerinde ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, Arap Koalisyonu üyesi BAE’nin Yemen’in güneyindeki gizli cezaevlerinde işlediği insan hakları ihlallerinin savaş suçu teşkil edebileceği belirtildi.

Rapor, gizli cezaevlerine ilişkin ilk bilgilerden bir yıl sonra yayınlandı. Af Örgütü, savaş suçu teşkil edebilecek “zorla kayıplar”, “işkenceler” ve diğer kötü muameleler dahil ağır ihlaller yapıldığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, ABD dahil olmak üzere BAE’nin “terörizmle mücadele” alanındaki ortaklarına çağrıda bulunarak, işkence iddialarına karşı tavır almalarını istedi. Raporda, Yemen’de tutuklamalarda Amerikan personelinin rolünün olup olmadığının da soruşturulması istenirken, işkence veya kötü muamele altında elde edilen olası bilgilerin de kullanılmasının reddedilmesi çağrısı yapıldı.

Raporda, tutuklanan onlarca kişinin yakınlarının acılarına yer verildi. Bu kişiler, alıkonulan kişilerin akıbetini bilmiyor. Uluslararası Af Örgütü, “Yakınlarının nerede tutulduklarını ya da hayatta olup olmadıklarını öğrenmek istediklerinde sessizlik veya gözdağı ile karşılanıyorlar” dedi.

Örgüt, Mart 2016 ile Mayıs 2018 arasında BAE ve Yemenli hükümet güçleri tarafından 51 kişi üzerinde araştırma yaptı. Raporda, bu kişilerin 19’unun kaybedildiği ifade edildi. Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen’in güneyinde gizli cezaevlerinin olduğu yönündeki suçlamaları reddediyor.

Yemen’de Husi milislerine karşı Arap Koalisyonu müdahalesinin başladığı Mart 2015’ten bu yana Birleşik Arap Emirlikleri, Yemenli farklı güçleri kurdu “güvenlik kemerleri” ve “elit güçler” adı altında, eğitti, donattı ve finanse etti. Af Örgütü’ne göre BAE ayrıca Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi’nin yetkisi dışında hareket eden güvenlik sorumluları ile de ittifak geliştirdi.

Gizli cezaevleri sorunu, Pazartesi günü BAE’nin Uluslararası İşbirliği Bakanı Rim El Haşemi’nin Aden’e yaptığı ziyarette de gündeme geldi. Saba haber ajansına göre El Haşemi ile görüşen İçişleri Bakanı Ahmed Mesari, cezaevlerinin kapatılmasını ve yargının denetimine verilmesini istedi.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.