Afganistan’da ateşkes sürüyor: 300 Taliban daha serbest

Afganistan’da Kurban Bayramı vesilesiyle hükümet ile Taliban hareketi arasındaki ateşkes devam ediyor. Hükümet, bir anlaşma kapsamında 300 Taliban üyesini daha serbest bıraktı.

Talibanlar Kurban Bayramı’nın başında üç günlük ateşkes ilan etmişti. Hükümet de aynı şekilde operasyonların durdurulması talimatını vermişti.

Ateşkes üçüncü gününde de bozulmadı. Afganistan’ın çoğunluğunda sükunet hakim oldu. Yetkililer Cuma gününden bu yana herhangi bir çatışma yaşanmadığını bildirdi.

Bu ateşkes, yaklaşık 20 yıldır süren savaşta üçüncü resmi ateşkes oldu.

Ateşkesin ilan edilmesinden önce Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Taliban hareketi, Kurban Bayramı’ndan sonra barış müzakerelerine başlayabilecekleri yönünde mesajlar vermişlerdi.

ABD ile Talibanlar arasında Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde imzalanan tarihi anlaşma kapsamında, hükümet ile Talibanlar arasında 10 Mart günü müzakerelerin başlaması gerekiyordu.

Anlaşma Afgan hükümetinin 5 bin Taliban tutuklusunu, Talibanların da 1000 güvenlik gücü mensubunu serbest bırakmasını öngörüyordu.

Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi, Cuma gününden beri 300 Taliban tutuklusunu daha serbest bıraktıklarını bildirdi.

Böylece bırakılan Talibanların toplam sayış 4900’ü aştı. Ancak hükümet, Talibanların verdiği listede isimleri yer alan 100 dolayında tutukluyu “büyük suçlar” işledikleri ve “çok tehlikeli” oldukları gerekçesiyle bırakmayı reddediyor.

Talibanlar ise tutuklu değişimine ilişki taahhütlerini yerine getirdiklerini duyurdu.