Afganistan’da hava saldırılarında 14 sivil öldü

Birleşmiş Milletler’in Afganistan misyonu Manua, hava bombardımanlarında 14 Afganistanlı sivilin öldürüldüğünü bildirdi.

Manua’ya göre, 5’i kadın ve 7’si çocuk 14 kişi 20 ve 22 Mayıs tarihlerinde güneydeki Helmand ve doğudaki Kunar eyaletlerinde düzenlenen hava saldırılarında öldü.

BM Afganistan misyonu Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Taraflar sivillerin korunması alanındaki uluslararası zorunluluklara saygı göstermeli” dedi.

Afganistan’da sadece Amerika ve Afgan hava kuvvetleri, kara birliklerine destek amacıyla operasyonlar yürütüyor. Son aylarda Talibanlar ve çete grubu DAİŞ’e karşı hava saldırıları arttı.

Sivil ölümlere ilişkin Amerikan ordusu henüz bir açıklamada bulunmadı. Geçen hafta, Afganistan’ın güneyinde en az 8 polis Amerikan hava saldırısında “kazara” öldürülmüştü.

Manua, Nisan ayı sonunda yayınladığı bir raporda, Amerikan ve Afgan gülerinin 2019’un ilk çeyreğinde öldürdüğü sivillerin sayısının Talibanlar ve diğer grupların yol açtığı sivil ölümlerden fazla olduğunu bildirmişti.

Manua’ya göre uluslararası güçler ve hükümet güçleri 305 sivilin ölümünden, silahlı gruplar ise 227 sivilin ölümünden sorumlu oldu.