Afganistan’da müzakere ve çatışmalar aynı anda

Talibanların hükümetle ‘şartlı’ olarak müzakere etmeyi kabul ettiği Afganistan’da düzenlenen bir hava saldırısında çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

ABD ile varılan anlaşmaya rağmen henüz Afganistan hükümetiyle müzakerelere başlamayan Talibanlar, belli şartlar altında görüşmelere başlayacaklarını duyurdu. Taliban sözcüsü Suhayl Şaheen, müzakerelerin ancak ABD ile Katar’da varılan anlaşma kapsamındaki esir değişiminin tamamlanması halinde mümkün olacağını söyledi.

Esir değişiminin tamamlanması halinde müzakerelerin Ağustos ayında Kurban Bayramı’ndan sonra başlayacağını kaydeden Şaheen, aynı zamanda ellerindeki Afgan güvenlik güçlerini bırakmaya da hazır olduklarını belirtti. Ancak Şaheen, bunun daha önce Kabil hükümetine ilettikleri listede yer alan Taliban üyelerinin serbest bırakılması halinde mümkün olacağını vurguladı.

‘ÇOK SAYIDA SİVİL ÖLDÜ’ İDDİASI

Öte yandan Herat vilayetinde Talibanlara yönelik bir hava saldırısı sırasında en az 8 sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Yerel makamların verdiği bilgiye göre, cezaevinden çıkan bir Taliban sorumlusu için düzenlenen bir kutlama sırasında Afgan uçaklarınca bombardıman gerçekleştirildi.

Bombardımanda kutlamalara katılan sivillerin de yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

Ancak Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, saldırıda ölenlerin tümünü Taliban üyeleri oluşturuyordu. Bakanlık, olayla ilgili soruşturma başlatılmasına rağmen ilk bilgilerin sivil ölümlerinin olmadığı yönünde olduğunu savundu.

Olayın gerçekleştiği sırada ‘kutlaması’ yapılan kişinin Kabil yakınlarındaki bir cezaevinden esir değişimi kapsamında serbest bırakılan bir Taliban komutanı olduğu öğrenildi.

BİNLERCE ESİR-TUTUKLU DEĞİŞİMİ

Olay sonrasında açıklama yapan ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad, hükümet ile Talibanlar arasında müzakerelerin nasıl başlayacağının tartışıldığı bir dönemde tarafları ‘itidalli’ davranmaya çağırdı.

ABD ile Talibanlar arasında Şubat ayında varılan anlaşma kapsamında 5 bin Taliban üyesine karşılık Talibanların elinde bulunan bin kadar asker ve polisin serbest bırakılması gerekiyor.