Afganistan’da pazaryerine saldırı: Onlarca ölü var

Afganistan’ın güneyinde bir pazaryerinde şiddetli patlamalar meydana geldi, onlarca sivil hayatını kaybetti.

Saldırı Helmand vilayetindeki Sangin kasabasında gerçekleşti. Valilik yaptığı açıklamada “Bu sabah saat 09.30’da Talibanlar Sangin kasabasındaki pazaryerinde iki bomba patlattı. Ne yazık ki 23 sivil öldürüldü, 15’i yaralandı.

Talibanlar bu suçlamayı reddetti. Örgütün sözcülerinden Qari Yusuf Ahmedi, AFP’ye yaptığı açıklamada Afgan yetkilileri patlamalardan sorumlu tuttu.

SALDIRIYI KİM GERÇEKLEŞTİRDİ?

Patlamanın nasıl olduğu da netlik kazanmadı. Alana 5 kilometre mesafede bir Afgan askeri bulunuyor.

Yerel yetkililer sözkonusu alanın Talibanların kontrolünde olduğunu belirtiyor.

Pazar günü öğleden sonra aynı eyaletteki Waşer kasabasında yol kenarına bırakılan bomba 6 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Bu saldırılar ABD ile Talibanlar arasında bir anlaşma sonrası ve Talibanlar ile hükümetin müzakerelere yaklaştığı bir sırada gerçekleşti.

22 Haziran günü de hükümet organı Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Cavid Faysal, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Geçen hafta son 19 yılın en ölümcül haftası oldu. Talibanlar, 32 vilayette 422 saldırı gerçekleştirerek, 291 güvenlik gücü üyesini öldürdü, 550’sini yaraladı” demişti.

Faysal, “Talibanların şiddeti azaltma yönündeki taahhüdünün içi boştur ve eylemleri barış söylemleri ile uyumsuz” diye eklemişti.

Talibanlar ise hükümetin verdiği rakamlara tepki gösterdi. AFP’ye konuşan Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Düşman, böyle sahte raporlar yayınlayarak barış sürecine ve Afganlar arasındaki müzakerelere zarar vermeyi hedefliyor” demişti.

Bu bilançolar rağmen her iki tarafın ilk müzakerelere yaklaştığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Talibanların ABD ile yaptığı anlaşma kapsamındaki 5 bin Taliban tutuklusunu serbest bırakma sözü verdi. Talibanların da bin dolayında asker ve polisi serbest bırakması gerekiyor.

Afgan yetkililer 3 bin dolayında Taliban üyesini bıraktı, diğer 2 bin kişinin de bırakılması öngörülüyor. ABD ile Talibanlar arasındaki anlaşma Şubat ayı sonunda Doha’da imzalanmıştı, ancak Kabil yönetimi onaylamamıştı. Talibanlar, geri kalan 2 bin üyesinin serbest bırakılması halinde barış müzakerelerine hazır olduklarını bildirdi.