Akdeniz’de göçmen dramı devam ediyor: En az 5 ölü

İtalya’nın sert politikaları nedeniyle Avrupa’ya geçecek göçmenlerin birinci tercihi konumuna gelen İspanya açıklarında çok sayıda göçmenin cesedinin bulunduğu bildirildi.

İspanyol yetkililerin verdiği bilgiye göre, komşu ülke Fas’tan yola çıkarıldıkları tahmin edilen yüzlerce göçmenin olduğu tekne ve botlar için kurtarma operasyonları düzenlendi. Cebelitarık Boğazı’ndaki operasyonda 309 göçmen kurtarılırken, Almeria Limanı açıklarında ise 86 kişiye ulaşıldı.

Bir diğer operasyonda 103 göçmenin gemilere alındığını kaydeden İspanyol yetkililer, 5 göçmenin ise boğulmuş halde denizden çıkarıldıklarını belirttiler. Yaşamını yitirenlerden dördünün erkek, birinin ise kadın olduğu öğrenildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre bu yılın ilk 7 ayında İspanya’ya deniz yoluyla gelen göçmenlerin sayısı 27 bin 600 civarında iken, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 130 artış kaydedilmişti.

İspanya’ya ulaşmak için tekne ve botlarla yola çıkarılan göçmenlerden en az 313’ünün ise yaşamını yitirdiği tespit edildi. Ancak bu sadece bulunan cesetler veya hayatta kalanların verdikleri ifadelerle tespit edilebilen sayı.

IOM’nin hafta başında açıkladığı verilere göre, geçtiğimiz yılın ilk 7 ayında 95 bin göçmenin geldiği İtalya’ya bu yılın aynı döneminde sadece 18 bin kişi giriş yapabildi. Ancak geçtiğimiz yıl 2 bin 276 kişinin yaşamını yitirdiği tespit edilirken, göçmen girişindeki düşüşe rağmen bu yılın ilk 7 ayında en az 1096 kişi can verdi. Bu ölümlerin artmasında İtalyan hükümeti ile Avrupa Birliği’nin (AB) kurtarma operasyonlarını durdurması ve yardım kuruluşlarının kurtarma operasyonlarını engellemesi de etkili oldu.