Alman aşırı sağcılar sendikalarda güçleniyor

Almanya’da genel seçimlerde aldıkları yüzde 13 oy oranı ve birçok eyalette temsil edilmeleriyle iyice yükselen aşırı sağcıların birçok sendikal temsilcilik seçimlerinde de güçlenmeye başladığı bildiriliyor.

Almanya’nın önde gelen sendika birliklerinden olan Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından Aralık ayında yapılan uyarılar 1 Mart’ta başlayan çalışan temsilcilikleri seçimlerinde gerçek oluyor.  

Almanya genelinde 28 bin işyerinde 180 bin çalışan temsilcisinin belirlenmesi için yapılan seçimler devam ederken, şimdiye kadar azınlıkta da olsa aşırı sağcıların güçlendiği görülüyor. Birçok şirketteki seçimlerde IG Metall sendikasının yanı sıra sol veya ılımlı sendikalar çoğunluğu yakalasa da, aşırı sağcı AfD’ye yakın temsilciler de önemli oy oranlarına ulaştılar.

AFD’NİN OY ORANININ ÜZERİNDE TEMSİLİYET KAZANILDI

22 bin çalışanın oy kullandığı Untertürkheim’daki Daimler-Werk’deki oylamada IG Metall listeleri yüzde 75 gibi bir oya ulaşsa da, aşırı sağcı listenin yüzde 13 gibi oy aldığı bildirildi. Aşırı sağcılar 4 yerine 6 temsilci kazanmayı başardılar.

Aşırı sağcıların diğer birçok büyük fabrika ve şirketteki oylarını arttırdıkları ve bugüne kadarki oldukça düşük temsiliyet düzeylerini yükselttikleri dikkat çekiyor.

Sol sendikalar ise, federal genel seçimlerde özellikle doğu eyaletlerindeki çalışanlar arasında yüzde 20’lerin üzerinde oy alan AfD’nin sendikalar üzerinden halk içinde daha fazla ‘kök salmaya’ çalıştıkları uyarısında bulunuyor. Aşırı sağcılar, bugüne kadarki ‘marjinal’ imajı kırmak ve çalışan haklarını savunuyor gibi görünmeye çalışıyorlar. Birçoğu açıktan ırkçılık yapan AfD yandaşlarının özellikle ‘globalizm karşıtlığı’ üzerinden çalışan kesimler arasında güç kazanmaya çalıştığı savunuluyor.

Birçok sendika, aşırı sağcıların çalışanlar arasında güçlenmelerinin Almanya’da son yıllarda çalışanlar lehine değişen dengeleri boşa çıkarmaya hizmet ettikleri eleştirisinde de bulunuyor.