Alman polisi: Lützerath tamamen boşaltıldı

Alman polisi, yeni açılacak maden ocaklarına karşı günlerdir çevreci ve aktivistlerin direnişine sahne olan Lützerath’ın tamamen boşaltıldığını bildirdi.

Enerji devi RWE’ye peşkeş çekilen Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaletindeki Lützerath köyü günlerdir Almanya’nın gündemiydi. Doğa katliamının önüne geçmek için yüzlerce çevre aktivisin kamp kurduğu köyde polisin geçtiğimiz hafta başlattığı saldırılar Pazar günü itibariyle son aşamaya ulaştı.

Enerji firmasına ait iş makinelerinin geçişini engellemek için maden ocağı etrafında kurulan barikatları kaldıran polis ile çevreciler arasında günlerdir yaşanan çatışmalar ardından NRW polisi, köyün tamamen boşaltıldığını bildirdi.

Sadece maden ocağında bulunan tünellerde saklanan birkaç akvistin kaldığını belirten polis “Şu anda Lützerath’da hiçbir aktivist yoktur” dedi. Son günlerde göz altına alınan aktivistlerin sayısını ise 154 olarak açıklayan polis, 70 polis memurunun yaralandığını ve 30’dan fazla polis aracının da protestocular tarafından tahrip edildiğini öne sürdü.

LÜTZERATH KARARIN ARKASINDA YEŞİLLER PARTİSİ VAR

Polis saldırılarını protesto etmek ve çevrecilerin direnişine destek vermek için Cumartesi günü Lützerath’da 30 binden fazla kişinin katıldığı kitlesel bir gösteri düzenlenmiş, burada da polis ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

Hıristiyan Demokratlar Birliği’nin Yeşiller Partisi’yle birlikte yönettiği NRW Eyaleti’nin kararıyla Lützerath köyü, yeni maden ocakları için 2020 yılından bu yana ağaçların sökülmesiyle çevreciler ile sol gruplar burada mesken tuttu.

Lützerath için verilen karardan dolayı federal hükümetinin de ortağı olan Yeşiller Partisi çevrecilerin hedefi haline geldi. Geçtiğimiz hafta birçok kentte Yeşiller Partisi’nin büro ve teşkilatları çevreciler tarafından taşlandı.