Alman meclisi ‘Êzidî soykırımı tanınsın’ önerisini kabul etti- YENİLENDİ

Federal Meclis’in Dilekçe Komisyonu’nun 2014 yılında DAİŞ çeteleri tarafından Êzidîlere yönelik soykırımın tanınması önerisi meclisin genel kurulunda kabul edildi.

2021 yılında DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Êzidilere yönelik soykırımın Almanya’da tanınması için 60 bine yakın imza toplanarak Federal Meclis’in Dilekçe Komisyonu’na başvuru yapılmıştı.

Şubat ayında Federal Meclis’in Dilekçe Komisyonu’nda bu konu gündeme geldikten sonra geçtiğimiz Haziran ayında da İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komisyonu’nda uzmanların görüşüne başvuruldu.

Bunun üzerine Federal Meclis’in Dilekçe Komisyonu ‘Êzidî soykırımını tanınsın’ talebini kabul ederek konuyu meclisin genel kuruluna taşıdı. Komisyon ‘talep edilsin’ şeklindeki tasarısı mecliste grubu bulunan partilerden parlamenterlerin desteğini alarak oy birliği ile kabul edildi.

Bundan sonra Êzidi soykırımının kabul edilmesi için yeni bir yasa tasarısı hazırlanarak Federal Meclis’in Genel Kurulu’na sunulacak.

Yeşiller İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi Başkanı Milletvekili Max Lucks, “Soykırımın tanınması, Êzidî toplumu için travmanın üstesinden gelmede önemli bir adımdır” dedi.

Lucks, Êzidî toplumu için arzularının “güvenli bir yaşam, barış” olması gerektiğinin altını çizdi.

Alman mahkemesi geçen kasım ayında Iraklı bir DAİŞ’liyi Êzidîlere karşı soykırım suçundan mahkum etmişti. Bu mahkumiyet dünyada bir ilki ifade ediyordu.

Birleşmiş Milletler’in özel bir soruşturma ekibi mayıs 2021’de Êzidîlere karşı bir soykırım gerçekleştirildiğine dair “açık ve ikna edici kanıtlar” topladıklarını duyurmuştu.

3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik başlatılan soykırım saldırıları sırasında binlerce Êzidî katledildi, binlercesi kaçırılarak cinsel köle statüsüne indirgendi ve pazarlarda satıldı. Halen binlerce kişinin akıbeti bilinmiyor. Doğrulanmış verilere göre DAİŞ çeteleri en az 5 bin kişiyi katletti, 7 bin kişiyi kaçırdı.