Almanlar SPD’nin erimesine üzülüyor

Son anketlerde yüzde 11’lik oranı alarak partiler sıralamasında dördüncü sıraya düşen sosyal demokratların erimesine Almanların yüzde 60’ya yakın bir kesiminin üzüntüyle izlediği ortaya çıktı.

156 yıllık geçmişle sadece Almanya’nın değil Avrupa’nın da en köklü partilerinden biri Sosyal Demokrat Parti (SPD)’deki düşüşü artık ülkenin vazgeçilmez gündem maddesi. Çünkü Mayıs ayı sonunda yapılan Avrupa Parlamentosu ve Bremen Eyaleti’ndeki seçimlerde ciddi oy kaybeden SPD’deki düşüş son anketlere göre devam ediyor.

Televizyon kanalları RTL ve N-tv’nin yaptırdığı son ankete göre bu Pazar federal seçimlerin yapılması halinde SPD’nin alacağı oy oranı yüzde 11 civarında olacak. Bu oran SPD’nin 1949 yılından bu yana aldığı en düşük seviye. Ayrıca SPD’nin seçmenler arasında da 5,6 milyon oy alacağı tahmin ediliyor. 2017’deki federal seçimlerde SPD 9,5 milyon, 1998’de ise 20 milyon oy almıştı.

Son veriler hali hazırda bir seçimin yapılması halinde SPD’nin ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin de gerisine düşerek ülkenin dördüncü büyük partisi olacağını gösteriyor. İlk sıralama ise son birkaç haftadır olduğu gibi yine yüzde 27’lik bir oranla Yeşiller Partisi’nde.

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun ise yüzde 24’lük bir oranla üçüncü olacağını gösteriyor. Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin yüzde 9, Sol Parti’nin ise yüzde 8 oy alacağı ifade ediliyor.

ALMANLAR SPD’SİZ SİYASETE NE DİYOR?

SPD’deki tarihi düşüş şüphesiz Alman halkının da gündeminde. Kamuoyu araştırma şirketi Forsa’nın SPD’deki düşüş üzerine yaptığı anketin sonuçlarına göre Almanların yüzde 59’u SPD’nin eriyerek anlamını yitirmesi ve siyaset sahnesinden çıkmasına üzüleceğini söyledi. Aynı ankette sadece yüzde 36’lık bir kesim “benim için fark etmez” görüşünü bildirdi.

SPD cephesi ise krizden çıkış yolunu yeni bir liderde arıyor. Son günlerde partinin gençlik örgütü Juso başkanı Kevin Kühnert’in önümüzdeki süreçte partinin başına geçebileceği gündeme gelmişti. Ancak Almanların yüzde 56’lık bir kesimi Kühnert’e güvenmediğini belirtirken, sadece yüzde 23’lük bir kesim bu ismi SPD’nin başında görmek istediğini ifade etti.

SOL PARTİ’DEN ÜÇLÜ KOALİSYONA YEŞİL IŞIK!

Bu arada Yeşiller Partisi’nin yükselişe geçmesi ve olası bir seçim ardından birinci çıkma ihtimalinin gündeme gelmesiyle gözler Sol Parti’ye çevrildi. Çünkü kimi çevreler Yeşiller’in SPD ve Sol Parti ile “kırmızı-kırmızı-yeşil” hükümetini kurulma ihtimaline dikkat çekmişti. SPD ve Yeşiller cephesindeki kimi isimler böyle bir koalisyona sıcak bakarken, Sol Parti’den ilk kez yeşil ışık yakıldı.

Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Sol Parti Grup Eş Başkanı Dietmar Bartsch böyle bir koalisyona olumlu baktıklarını belirterek “Böyle koalisyon hükümetinin kurulması ihtimal dahilindedir” diye konuştu. Bartsch devamla partisinin hükümet kurulma yolunda SPD ve Yeşiller ile müzakerelere açık olduğunu bildirdi.

Ancak her ne kadar her üç parti “merkez sol” olarak ifade edilen cephede yer alsa da her üçünün dünya görüşleri oldukça farklı. Örneğin Sol Parti programında SPD ve Yeşiller’den farklı olarak NATO’nun fes edilmesini, yurt dışındaki bütün Alman askerlerinin geri çekilmesini istiyor. Sosyal adalet ve eğitim gibi konularda anlaşabilen her üç partinin ortak kurduğu hükümetler Thüringen ve Berlin eyaletlerini yönetiyor.