Almanların yarısı iki Almanya’nın birleşmesine sevinemiyor

Doğu ve batı olarak bilinen iki Almanya’nın birleşmesinin 32. yıl dönümü nedeniyle yapılan bir ankete katılan Almanların yarısı, birleşmeye sevinemediğini söyledi.

Nazi Almanyası’nın yıkılmasıyla sonuçlanan 2. Dünya Savaşı’nın ardından başını ABD, İngiltere ve Fransa’nın çektiği batı bloğunun desteğiyle 1949'da Federal Almanya Cumhuriyeti (Batı Almanya), Sovyetler Birliği’nin etkisiyle de sosyalist sisteme sahip Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) kuruldu.

Ancak 1980'lı yıllarda Sovyetlerin devlet başkanı Mihail Gorbaçov’un yeniden yapılanma politikası kapsamında Doğu Bloku ülkelerinde reform süreci başladı. Bu süreç, 1989 yılının sonlarında “Utanç Duvarı” olarak tarihe geçen ve iki Almanya arasında paylaşılan Berlin’i bölen duvarın yıkılmasıyla zirveye ulaştı.

İki Almanya ise 3 Ekim 1990'da resmen birleşti ve bu tarih gün “birleşme günü” olarak kutlanmaya başladı. Batı Avrupa’da bir dönemin kapanışı olarak kabul edilen bu tarihi olayın 32. yılı nedeniyle “Bild am Sonntag” gazetesinde yayınlanan bir kamuoyu araştırmasına katılan Almanların çoğu birleşmeye sevinemediğini aktardı.

Araştırma şirketi INSA’nın ankete katılanlara “Birleşmeden memnun musunuz?” şeklindeki sorusuna, batı Almanya’da yaşayanların yüzde 47’si ve doğu Almanya’da da yaşayanların yüzde 56’sı “hayır” yanıt verdi. Birleşmeden dolayı memnun olanların oranı, ise batıda yüzde 44 ve doğuda ise 33 olarak açıklandı.

DOĞULULARIN ÇOĞU DEVLETİ ADİL BULMUYOR

Ankette ayrıca şu sonuçlar ortaya çıktı:

* Almanya’nın doğusunda yaşayanların yüzde 77’si yeni devlet sistemini adil bulmazken, adil bulanların oranı ise yüzde 17’de kaldı.

* Ülkenin geneline göre halkın yüzde 69’u Federal Hükümetten memnun değil, doğu Almanya’da bu oran yüzde 74’ü buldu. Sosyal demokratlar, Yeşiller ve liberallerin kurduğu hükümetin çalışmalarından memnun olan doğuluların oranı ise yüzde 19’da kaldı.

* “Son beş yılda demokrasinin durumu kötüleşti” diyenlerin oranı ülke genelinde yüzde 59, doğuda ise yüzde 63.

* Ukrayna’daki hegemonya savaşından dolayı Rusya’ya uygulanan yaptırımları yerinde bulanların oranı doğu Almanya’da yüzde 35, batıda ise yüzde 26.