Almanların yüzde 83’ü: Türkiye’ye silah verilmesin

Almanya’da yapılan son bir kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 83’ü Türkiye ile hiçbir şekilde silah verilmemesini istedi. Ayrıca Almanların yüzde 80’i de “Savaş bölgelerine silah verilmesin” dedi.

Almanya’da tartışma konusu olan silah ihracatına ilişkin YouGov adlı kamuoyu araştırma enstitüsü internet üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Ankete katılanların çoğunun “Çatışma, savaş ve sorunlu bölgelere silah satılmasın” diyen sendikalar, muhalefet partileri ve barış hareketleri gibi düşündüğü ortaya çıktı.

Yüzde 80’lik bir kesim söz konusu bölgelere silah verilmesine karşı çıktı. Ayrıca Almanların yüzde 64’nünün ise “Almanya hiçbir şekilde başka devletlerin silahlanmasına yardımcı olmamalı” demesi dikkat çekti. Alman kamuoyunun en fazla karşı çıktığı konulardan birisinin Türk devletine silah satışları olduğu bu araştırmada da bir kez daha öne çıktı.

‘FEDERAL HÜKÜMET SONUÇLARI CİDDİYE ALMALI’

Almanların yüzde 83’ü Türkiye’nin NATO üyeliğine rağmen bu ülkeye hiçbir şekilde silah ve askeri malzemenin satılmamasını talep etti. 16-18 Mayıs tarihleri arasında yapılan araştırmaya 2026 kişinin katıldığı öğrenildi. Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan Alman Barış İttifakı’ndan (Bündnis Frieden) Max Weber, Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin kamuoyunun silah ticaretine ilişkin hassasiyetini ciddiye almasını istedi.

Yazar Markus Bickel ise “Silah ticaretine ilişkin rakamlar gerçeği en iyi ifade ediyor” şeklinde tepki gösterdi. Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve işgaline rağmen Ankara ile silah dostluğunu sürdüren Almanya, Yemen’deki iç savaşa katılan ülkelere de silah satışını sürdürüyor.

2015 yılından bu yana 9 Arap ülkesinin ittifakıyla Yemen’de iktidarı ele geçirmek isteyen İran destekli Şii Husilere karşı savaş yürüten Suudi Arabistan’a son üç yıl içinde toplam 1 milyar Euro’dan fazla silah satıldı.

Almanya’daki muhalefetin sert eleştirilerinin ardından Suudi Arabistan ile geçtiğimiz yıl yapılan satışlar yarı yarıya azalarak 254 milyon Euro'ya gerilemişti. Ancak Yemen’deki savaşa katılan bir başka ülke Birleşik Arap Emirlikleri silah alımlarını dörtte bir arttırarak 213 milyon Euro’ya çıkarmıştı.

Alman barışsever ve silahlanma karşıtı gruplar ise Leopord tanklarının Efrîn’deki işgalde kullanılması ardından bir süredir Rheinmetal ve Heckler & Koch gibi Alman dev silah şirketlerinin fabrikaları önünde sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştiriyor. Silah şirketlerine karşı gösterilerin bu hafta sonu da devam etmesi planlanıyor.