Almanya 40 yıl sonra çözebildi aşırı sağcı saldırıyı

Almanya’da 40 yıl önce 12 kişinin katledildiği, solcu militanların dahi şüpheliler arasında olduğu bir saldırının aşırı sağcı Naziler tarafından yapıldığı resmen kabul edildi.

Almanya’nın Münih şehrinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bira festivali olarak da bilinen Oktoberfest’e yönelik 1980 yılında saldırı düzenlenmiş ve 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Bombalı saldırıyı düzenleyen Gundolf Köhler de saldırıda ölmüş ve uzun yıllar saldırının 21 yaşındaki Köhler’in bireysel psikolojik sorunlarına yoğunlaşılmıştı. Soruşturma boyunca kimi zaman Köhler’in saldırıyı bilinçli olarak sol gruplara yıkmayı planladığı dahi basına yansımıştı.

Kimi tanıklar, Köhler’in saldırıda kullandığı bomba düzeneğini patlatmadan önce iki kişiyle konuştuğunu ve saldırının sadece bir kişinin işi olmadığını gündeme getirmişti. Ancak 2005 yılında yeniden açılan soruşturmadan kesin bir sonuç alınamamıştı. Köhler’in tek başına hareket olmadığından şüphelenilmesi nedeniyle soruşturma 2014 yılında yeniden açılmıştı.

AŞIRI SAĞCI TERÖRİST SALDIRI

1980 yılındaki federal genel seçimlerden hemen önce düzenlenen saldırının siyasi etkilerinin de saldırganların amaçlarından olduğu savunulan soruşturmada nihayet gerçekler itiraf edildi.

Alman medyasında yer alan haberlerde, Almanya’da İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en kanlı eylem olan Oktoberfest Saldırısı’nın aşırı sağcı terör saldırısı olduğu bilgisi paylaşıldı. Soruşturmada yer alan üst düzey bir yetkili tarafından Süddeutsche Zeitung’a verilen demeçte, 40 yıl aradan sonra olayın net olarak aydınlatıldığına vurgu yapıldı.

Saldırıda bir çöp tenekesine koyduğu bombanın patlamasıyla kendisi de ölen Gundolf Köhler, yasaklı ‘Wehrsportgruppe Hoffmann’ adlı Neonazi milisleriyle birlikte eğitim görmüştü.

Oktoberfest Saldırısı’na dair soruşturma, Şubat ayında aralarında Kürtlerin de olduğu çok sayıda kişinin katledildiği Hanau Saldırısı ile gündemde olan ırkçılık tartışmalarının olduğu bir döneme denk geliyor.