Almanya’da aile birleşimi önündeki bir engel kaldırıldı

Almanya’da geçici koruma sahibi mültecilerin aile fertlerini yanına alabilmeleri önündeki yasal engel kaldırılıyor.

Almanya Suriyeli aileler veya çocuklar etrafındaki tartışmalar ardından, aile birleşimlerini engelleyen yasa kaldırıldı. Suriye’deki iç savaştan kaçarak Almanya’ya sığınan mültecilerin büyük bölümü ilk iki yıl içinde ailelerini yanlarına alamıyor.

Alman kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açan bu yasal engel Çarşamba gününden itibaren değişiyor. Düzenlemeye göre, geçici koruma statüsündeki mülteciler belli şartlar altında eş ve çocuklarını yanlarına aldırabilecekler.

Bu yeni yasanın sadece “geçici koruma” statüsü verilen mültecileri ilgilendirdiği belirtildi. Geçici koruma statüsü takibata uğrama tehlikesi bulunmasa bile, savaş yüzünden hayati tehlikeye girmesi mümkün olan mültecilere veriliyor. Almanya’da bu statü özellikle Suriyeli mültecilere uygulanıyor.

Yeni yasal düzenleme çerçevesinde yetişkinler eş ve küçük çocuklarını yanlarına aldırtabilecekler. Reşit olmayan çocuk mültecilerin de anne ve babalarını yanlarına vize ile aldırabilmeleri mümkün olacak. Ancak çocukların ebeveynlerini aldırabilmeleri için, anne ve babanın çocuk reşit olmadan önce yaşadıkları ülkelerde Alman büyükelçilikleri veya konsolosluklarına başvuruda bulunması gerekiyor.