Almanya’da aşırı sağcı tehlike görmezden gelinmiş

Almanya’da aşırı sağcıların karıştığı Chemnitz’teki olaylar gündemdeki yerini korurken, istihbaratın polisi binlerce ırkçının kente akacağı yönünde uyardığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz Cumartesi gecesi Chemnitz’te bir Almanın iki göçmen tarafından öldürülmesi ardından binlerce aşırı sağcının katıldığı gösteri düzenlenmiş; bini aşkın solcunun da karşı gösterisi nedeniyle çatışmalar yaşanmıştı. 

Kentte günlerdir aşırı sağcıların göçmenlere karşı hakaret ve saldırı riski bulunurken, Pazartesi akşamı olaylara hazırlıksız yakalanan Chemnitz polisinin ırkçı tehlikeyi görmezden gelmeyi yeğlediği anlaşıldı. 

Tagesspiegel gazetesinin ‘güvenlik kaynaklarına’ dayandırdığı haberine göre, Pazartesi düzenlenen gösteri öncesinde Sachsen Eyalet Anayasayı Koruma Örgütü tarafından polise uyarı yapıldı. İstihbarat örgütünün uyarısında, Pazartesi günü aşırı sağcılarca düzenlenen gösteriye 1500 kadar kişinin katılacağı yönündeki beyanın gerçekçi olmadığına dikkat çekilmiş. 

İstihbarat örgütünün Chemnitz polisine Almanya genelinden en az birkaç bin kişinin katılacağı uyarısını yaptığı belirtilirken, bu rakamın 5-7 bin arasına ulaşabileceği de vurgulanmış. 

İstihbarat örgütünün uyarısının gerçekleştiği ve aşırı sağcıların gösterisine en az 6 bin kişinin katıldığı biliniyor. 1500 kadar solcunun da karşı gösteri düzenlediği Chemnitz’te sadece 591 polis görevlendirilmişti. Çıkan olaylarda ise en az 18 gösterici ve polis yaralanmıştı. 

Almanya’da son yıllarda göçmenler veya aşırı sağcılarla ilgili gösteri veya olaylarda polisin zaafiyetleri tartışma konusu oluyor. Göçmen karşıtlığının tavan yapmasına yol açan 2016 Köln yılbaşı kutlamalarında da polisin hataları dikkat çekmişti. Kutlamalar esnasında Kuzey Afrikalı yüzlerce gencin saldırı ve tacizlerde bulunmasında polisin erken önlem almamasının payının yüksek olduğuna dair bir rapor yayınlanmıştı.