Almanya’da bir evde Suriye’den çalınmış tarihi eserler bulundu

Almanya’da bir eve muhtemelen Suriye'deki bir müzeden çalınan ve aralarında birkaç bin yıllık çivi yazılı bir tabletin de bulunduğu tarihi eserlerin bulunduğu bildirildi.

Alman polisi Ortadoğu’ya ait tarihi eserlerden oluşan şüpheli bir koleksiyonun özel bir evde bulunduğunu ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Almanya'nın güneyindeki Baden-Württemberg adli polisi, kimliği ve yaşı açıklanmayan bu Alman'ın Suriye'deki antik bir şehir olan Ebla'dan çivi yazısı ile kazınmış bir tablete sahip olduğunu öğrendiklerinde müfettişlerin iz sürmeye başladığını söyledi.

M.Ö. 2,350 ila 2,250 yıllarına tarihlenen bu yazı sistemini taşıyan tabletler gibi antik Ebla kalıntıları koleksiyoncular tarafından oldukça değerli bulunuyor.

Polis tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu kişi bu eseri Bavyera'daki eski bir koleksiyondan yatırım amacıyla ve yeniden satmak üzere satın aldığını iddia etti ancak bu iddianın doğru olmadığının anlaşıldı.

Açıklamada "Yapılan incelemeler, söz konusu objenin 2015 yılında Suriye'deki İdlib müzesinden çalındıktan sonra Almanya'ya muhtemelen yasadışı yollardan ithal edildiğini ortaya çıkardı" denildi.

2015 yılı ve sonraki yıl Almanya, çoğu ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerden oluşan birkaç yüz bin mültecinin akınına uğramıştı.

Sözkonusu şahsın Heilbronn'daki evinde yapılan aramanın ardından soruşturmacılar başka bir çivi yazılı tablet ve eski Mısır cenaze törenlerinde kullanılan küçük kumtaşı heykeller olan Ushabti heykelciklerinden oluşan bir koleksiyon buldu. Objelere el konuldu ve soruşturma devam ediyor.

Suriye'de eski eser kaçakçılığı, 2011 yılında savaş patlak vermeden önce de yolsuzluğun kol gezdiği bu ülkede kronik bir sorundu. Ancak savaşla birlikte birçok bölgede tarihi ve kültürel yağma başladı. DAİŞ çeteleri ve özellikle Türk devletine bağlı çete grupları, doğrudan Ankara’nın desteği ve katılımı ile tarihi tesisleri yağmaladı. İşgal edilen Kürt topraklarında bu yağma faaliyetleri devam ediyor.