Almanya’da gözaltına alınan İranlı diplomat tutuklandı

Fransa’da bir saldırı planına karıştığı şüphesiyle Almanya’da gözaltına alınan İranlı bir diplomat, tutuklandı.

Avusturya’daki İran büyükelçiliğinde görevli 46 yaşındaki diplomat, Haziran sonu, Temmuz başında Almanya, Fransa ve Belçika’da düzenlenen operasyonlar kapsamında gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Halkın Mücahitleri’ne bağlı sürgündeki İran Ulusal Direniş Konseyi’nin 30 Haziran’da Paris’te gerçekleşen yıllık kongresine yönelik saldırı planlı içinde oldukları belirtildi.

Kongreye ABD Başkanı Donald Trump’a yakın isimler de vardı. Belçika’da yakalanan bir çiftin aracında patlayıcı madde bulunmuştu.

İranlı muhalifler Almanya’da aynı dosya kapsamında gözaltına alınan diplomatın Esadullah Esadi olduğunu açıklamıştı.

Almanya Federal Savcılığı, Esadi’nin iki gün önce “istihbarat faaliyetleri” ve “cinayet işlemeye yönelik komplo” suçlamaları ile tutuklandığını açıkladı.

Esadi’nin, İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak, İran içinde ve dışındaki muhalif gruplarla mücadele ve gözetlemekle görevli olduğundan şüphe ediliyor.

Esadi’nin Mart ayında Belçika’da yaşayan İranlı bir çiftten, muhaliflerin yıllık kongresine bombalı saldırı gerçekleştirmesini istediği iddia ediliyor. Patlayıcıları çifte veren kişinin de Esadi olduğu öne sürülüyor. İran rejimi, bu suçlamaları reddediyor.