Almanya’da grev: Tüm kentlerde ulaşım durdu

Avrupa'nın önde gelen ekonomisi Almanya’da bu kez yerel ulaşım işçileri greve gitti. Çoğu kentte otobüsler, metrolar ve tramvaylar durma noktasına geldi.

Verdi sendikası Bavyera hariç tüm büyük Alman şehirlerinde toplu taşımanın yüzde 100'ünün durduğunu açıkladı.

Sendikaya göre 132 yerel şirketten 90 bin çalışan cumartesi günü saat 03.00’e kadar grevde olacak. Berlin'deki grev cuma sabahının erken saatleriyle sınırlı kaldı.

Deutsche Bahn tarafından işletilen uzun mesafe ve bölgesel trenler bu grevden etkilenmedi.

Verdi sendikası şu anda toplu taşıma sektöründeki işveren temsilcileriyle ücretler ve çalışma koşullarını kapsayan sektör düzeyinde müzakereler yürütüyor.

Verdi Başkan Yardımcısı Christine Behle, sektörün "birçok şirkette önemli ölçüde personel açığı" ile karşı karşıya olduğu bir dönemde çalışan temsilcilerinin "daha cazip çalışma koşulları" talep ettiklerini söyledi.

Sendika özellikle sektördeki çalışanlar için "tam ücret telafisi ile çalışma haftasının azaltılması" ve "haftada 35 saat çalışma" çağrısında bulunuyor. Bu talepler şu ana kadar işveren temsilcileri tarafından reddedildi.

Almanya'da son aylarda, enflasyon nedeniyle alım gücünün düştüğü bir ortamda, artan sayıda endüstriyel anlaşmazlık yaşanıyor.

Perşembe günü Almanya'daki birçok havalimanı, güvenlik personelinin sektörün toplu pazarlık sürecine baskı yapmak amacıyla başlattığı grev nedeniyle felç oldu.

Geçtiğimiz hafta da kamu operatörü Deutsche Bahn için çalışan tren makinistlerinin birkaç gün süren grevi ülkeyi ağır etkilemişti.Bir sonraki grev Lufthansa havayolu şirketini kapsayabilir.

Bu eylemler, dizel vergisi reformuna karşı çıkan çiftçilerin kitlesel seferberliği de hesaba katıldığında, rekor düzeyde popülarite kaybıyla yaşayan Sosyal Demokrat Şansölye Olaf Scholz'un koalisyon hükümetini daha da zayıf hale getiriyor.