Almanya’da mülteci dairesinin skandalları bitmiyor

Almanya’da iltica dairesi BAMF’taki skandalların ardı arkası kesilmezken, şimdi de on binlerce mültecinin parmak izleri ve resimlerinin dahi alınmadığı iddia ediliyor.

Özellikle son yıllarda DAİŞ ve diğer çete üyelerinin araya karışması nedeniyle önemli görülen mülteci sorunu, Alman Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ndeki (BAMF) rüşvet skandalıyla yeniden gündeme gelmişti.

Daha önce bazı üst düzey görevlilerin rüşvetle oturum hakkı verdiğinin ortaya çıkması ardından şimdi de, on binlerce mültecinin kimliğini belirleyecek bilgilerin dahi olmadığı anlaşıldı.

Der Spiegel dergisinde yer alan iddiaya göre, BAMF tarafından 2005-2018 yıllarına ait 2,2 milyon iltica başvurusunun kayıtlı olduğu bilgisayar sistemi yeniden tarandı. Bu kontroller sırasında 34 bin 157 başvurucunun kimliğini açığa kavuşturacak bilgiler yer almıyor. Yani bu kişilerin ya parmak izleri alınmamış ya da herhangi bir fotoğrafı dahi çekilmemiş.

Haberde, BAMF’ın bağlı olduğu Federal İçişleri Bakanlığı’nın Federal Meclis’e gönderdiği bir yazıda bu sayının net olmadığı bilgisinin verildiği de kaydedildi.

Son yıllarda özellikle Suriye ve Irak’tan kaçan çok sayıda DAİŞ ve El Kaide gibi çete üyelerinin Avrupa ülkelerinde iltica başvurusu yaptıkları biliniyor. Geçtiğimiz yıl Fransa’da iltica hakkı alan bir kişinin DAİŞ çetelerinin Irak’taki üst düzey sorumlularından biri olduğu ortaya çıkmış ve bu çete tutuklanmıştı.