Almanya’da mültecilerin para göndermesini engellemek için yeni kart

Almanya’da mültecilere yönelik yeni bir ödeme kartı hayata geçirilecek. Bu kart, ülkenin on altı bölgesel eyaletinden on dördü arasında çarşamba günü varılan bir anlaşmanın ardından yaz aylarına kadar Almanya'da uygulamaya konulacak.

Mevcut durumda 16 eyaletin hükümet başkanları konferansına başkanlık eden Hessen Eyaleti Hükümet Başkanı Boris Rhein, "Ödeme kartının devreye girmesiyle, Almanya'dan mültecilerin geldikleri ülkelere para aktarılması olasılığını önlüyoruz" dedi.

Rhein yaptığı basın açıklamasında, "Bu şekilde insan kaçakçılarının insanlık dışı suçlarıyla mücadele ediyoruz" iddiasında bulundu.

Yabancı uyrukluların mağazalarda temel alışverişleri (örneğin hijyen ürünleri) yapabilmelerine olanak tanıyan kart, geçtiğimiz kasım ayında Başbakan Olaf Scholz ve 16 eyaletin hükümet başkanları tarafından kararlaştırılan önlemlerden biri.

Şimdiye kadar, bir kabul merkezine gelen tüm yabancı uyruklulara yiyecek ve kalacak yer sağlanıyor ve "gerekli kişisel ihtiyaçları için" ayda 182 euro nakit para veriliyordu.  

Ancak Boris Rhein'ın mensubu olduğu muhafazakar muhalefet de dahil olmak üzere bazı muhalif sesler, bu sistemin çok cazip olduğunu ve yabancıları Almanya'ya gelmeye teşvik ettiğini düşünüyordu. Tepki gösterenler nakit paranın mülteciler tarafından temel ihtiyaçların karşılanması için kullanılmak yerine geldikleri ülkelere gönderildiğini iddia ediyordu.

Çarşamba günü Rhein tarafından açıklanan yeni kartın teknik olanakları konusundaki anlaşma, Bavyera ve Mecklenburg-Vorpommern dışındaki tüm eyaletleri ilgilendiriyor. Sözkonusu iki eyalet de kendi standartlarına göre bir ödeme kartı çıkarmak istiyor.

Bir banka hesabına bağlı olmadan çalışacak olan karta ne kadar para tahsis edileceğine her bölge eyaleti kendisi karar verecek. Kart yurtdışında kullanılamayacağı gibi Almanya'dan diğer ülkelere yapılacak transferler için de kullanılamayacak.

Basın açıklamasında görüşlerine yer verilen Rhein'a göre bu kartın uygulamaya konulması "Almanya'ya yönelik yasadışı göçün azaltılması yönünde atılmış önemli bir adım".

Rhein, "Almanya'ya devam eden yüksek mülteci akını federal devlet, bölgesel eyaletler ve yerel yönetimler üzerinde baskı yaratıyor" dedi.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından 2024 yılı başında açıklanan rakamlara göre, Almanya'daki iltica başvuruları 2023 yılında yarıdan fazla arttı. Bu durum aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi tarafından temel politik argüman olarak kullanılıyor. Anketlerde de aşırı sağ yükselişini sürdürüyor.