Almanya’da seçmen bıktı: Erken seçim isteniyor

Almanya’da özellikle son aylarda koalisyon ortakları arasında yaşanan tartışmalar ve göçmen karşıtı eylemlere karşı tutum nedeniyle halkın büyük bir kesiminin erken seçimlerden yana olduğu bildiriliyor.

Bild gazetesinin INSA araştırma şirketine yaptırdığı anketinde, Hristiyan birlik partileri CDU-CSU ile sosyal demokratlar (SPD) arasındaki kimi tartışmaların halkın koalisyon hükümetine olan güvenini sarstığı görülüyor.

Ankete göre Alman seçmenlerin yüzde 49’u yeni bir erken seçim yapılmasından yana iken, sadece yüzde 33’ü mevcut meclis ve hükümet yapısıyla 2021 yılına kadar devam edilmesini istiyor. Geri kalan yüzde 18’lik kesim ise bu konuda kararsız olduğunu beyan ediyor.

Ankete katılan CDU-CSU seçmenlerinin yarısından çoğunluğu erken seçimlere karşı çıkarken, SPD’nin yanı sıra Sol Parti (Die Linke), Almanya İçin Alternatif (AfD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) seçmenleri erken seçim istiyor.

ÜÇTE İKİSİ AFD’NİN MECLİSE GİRMESİNİ İSTEMİYOR

Aynı ankete göre seçmenlerin büyük çoğunluğu CDU/CSU, SPD ve Yeşiller’den oluşan bir yeni hükümete sıcak bakacağını söylerken, sadece yüzde 17’lik bir kesim göçmen karşıtı AfD’nin hükümette yer almasını istiyor. Seçmenlerin yüzde 27’si merkez-liberal FDP’li, yüzde 22’si ise Die Linke’li bir koalisyondan yana olduğunu beyan ediyor.

Alman seçmenlerin yüzde 62’si son haftalarda Doğu Almanya’da düzenlenen ve Neonazilerin de boy gösterdiği ırkçı gösterilere katılan AfD’nin bir daha meclise girememesini umuyor. AfD’nin federal düzeyde koalisyon ortağı olmaya ehil bir parti olduğunu düşünenlerin oranı da sadece yüzde 20’de kalıyor.

SADECE YÜZDE 24’Ü MERKEL’İN BAŞBAKAN KALMASINI İSTİYOR 

INSA anketine katılanların sadece yüzde 42’si Başbakan Angela Merkel’in bir dahaki seçimlerde yeniden aday olacağına inanıyor. Buna inananlar özellikle CDU-CSU seçmenleri arasında çoğunlukta.

Yüzde 39’luk bir kesim ise Merkel’in aday olmayacağı görüşünde.

Merkel’in yeniden başbakan olmasını veya mevcut başbakanlık görevini devam ettirmesini isteyenlerin oranı ise dörtte birde kalıyor. seçmenlerin sadece yüzde 24’ü Merkel’le devam edilmesini isterken, yüzde 56’sı kesin olarak buna karşı çıkıyor.

NE MERKEL’E NE DE BÜYÜK KOALİSYONA ŞANS VERİLMİYOR

Ayrıca seçmenlerin sadece yüzde 32’si Merkel’in olası bir erken seçimde yeniden başbakan olma şansı olduğuna inanıyor. Yüzde 48’lik bir kesim ise bunu ihtimal dahilinde görmüyor.

Yine ‘büyük koalisyon’ olarak da adlandırılan CDU/CSU ve SPD’den oluşan koalisyonun yeniden iktidara gelebileceğini düşünenlerin oranı da sadece yüzde 28 iken, yüzde 45’lik bir kesim bunu ihtimal dışı görüyor.

IRKÇI GÖSTERİLER VE MAAßEN TARTIŞMALARI ZARAR VERDİ

Almanya’da geçtiğimiz ay Chemnitz şehrinde yaşanan bir cinayet sonrasında ırkçı gösteriler düzenlenmiş ve iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Örgütü’nün (BfV) başkanı Hans-Georg Maaßen’ın bazı sözleri koalisyon içinde tepki çekmişti. Maaßen, ırkçı gösterilerin göçmenlere saldırdığını gösteren videoların ‘sahte’ olabileceğini savunmuş ve ayrıca kentteki gösterilere Neo Nazilerin katılımı konusunda istihbaratın yetersiz kalmasından sorumlu tutulmuştu.

Hükümetin küçük ortağı CSU lideri Horst Seehofer’in ırkçı gösterileri destekler tarzda “Göçün tüm sorunların anası” olduğu yönündeki sözleri de tartışma yaratmıştı.

Haftalar süren tartışmalar sonunda BfV Başkanı Maaßen görevden alınsa da, daha üst bir görev olarak görülen İçişleri Bakanlığı’ndaki bir müsteşarlık görevine getirilmişti.