Almanya'da "Türk Hitleri"nin heykeli kaldırıldı

Almanya’nın Wiesbaden kentinde bir sanat festivali kapsamında konulan Erdoğan heykeli yoğun tepkiler ardından kaldırıldı. Heykelin üzerine “Türk Hitler” yazıldı.

Dört metre yüksekliğinde, altın sarısı renginde, işaret parmağını “kararlı” bir ifadeyle kaldıran heykel, Wiesbaden sanat festivali “Biennale” kapsamında hafta başında kent merkezine yerleştirildi. Festival organizatörleri bu heykeli vesile yaparak, kamuoyunu tartışmaya teşvik etmek istediklerini savundu ancak ters tepti. Yoğun tepkiler gelmeye başladı. Heykel yerleştirildikten kısa bir süre sonra karşıt yorumlar çoğaldı ve heykelin üzerine “Türk Hitleri” yazıldı. Salı akşamı heykel önündeki tartışmalar büyüdü ve Erdoğan yandaşları ile faşizm karşıtları arasında tansiyon yükseldi.

Yerel güvenlik sorumlusu Oliver Franz, Wiesbadener Kurier gazetesine yaptığı açıklamada iki taraf arasında kavga çıktığını da belirtti.

Bunun üzerine belediye heykelin kaldırılması kararını almak zorunda kaldı. Belediye Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Polis ile yapılan anlaşma uyarınca, belediye heykeli kaldırmaya karar verdi zira çevresindeki güvenlik garanti edilemiyordu” dedi.

Heykeli yerleştiren Wiesbaden tiyatrosu müdürü Uwe Eric Laufenberg, DPA haber ajansına yaptığı açıklamada bu projenin ifade özgürlüğü kapsamındaki bir girişim olduğunu savunarak, “Erdoğan’ı tartışmak için heykeli diktik” dedi. Laufenberg, “Bir demokraside tüm düşüncelere katlanabilmek gerekiyor” derken, “Hitler” ve “diktatör” olarak tepki gören bir kişinin nasıl “ifade özgürlüğü” kapsamına alındığına açıklık getirmedi.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yerel sözcüsü Emil Sanze, organizatörlerin “Almanları aşağılamakla zaman geçiren bir despota sahne sunmakla saçmaladığı” tepkisinde bulundu.