Almanya’da yeni bir sol hareket kuruluyor

Almanya’da artan sosyal adaletsizlikler ve yükselen sağ popülist dalgaya karşı Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht’in öncülüğünde yeni bir sol hareket kuruluyor.

Almanya’daki sol muhalefet cephesinin önde gelen isimlerinden Sahra Wagenknecht’in öncülüğünde “Ayağa kalk” sloganıyla bir hareket start aldı. Almanya’da düzenden rahatsız olan ve Sol Parti’nin dışındaki partililere hitap etmeyi amaçlayan hareket resmi olarak 4 Eylül günü kurulacak.

Ancak internet ortamında ilk çalışmayı başlatan Wagenknecht, adaletsizlikten dert yanan bütün kesimleri bir çatı altında birleştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Başbakan Merkel’in yürüttüğü siyasetin iflas ettiğine dikkat çeken Wagenknecht’in amacı özellikle Hıristiyan demokratlarla yeni bir koalisyon hükümeti kuran Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi’nin küskünleri bu hareketin çatısında toplamak.

Zaten şimdiden hem SPD ve Yeşiller’den iki isim harekete sempatiyle baktıklarını bildirdiler. Uzun bir süre Federal Meclis’te Yeşiller Partisi’nden milletvekilliği yapan Antje Vollmer ve SPD’li parlamenter Marco Bülow, “Ayağa kalk” hareketine ilgi gösterdiklerini beyan ettiler.

Bu yüzden olacak ki SPD ve Yeşiller cephesinde harekete yönelik rahatsızlıklar erken başladı. Ancak Almanya’da yükselişe geçen sağ popülizmle mücadele etmeyi de hedefleyen hareket daha ilk gün sosyal medyada büyük ilgi gördü. Hareketin internet sitesi “aufstehen.de” ve sosyal medya hesaplarında #aufstehen adıyla açılan taglara katılan Almanlar yeni hareketten beklentilerini dile getirdiler.

LAFONTAİNE: BİZİMKİSİ PARTİLER ÜSTÜ BİR HAREKET

Wagenknecht’in eşi Oskar Lafontaine’nin de hareketin öncü isimleri arasında yer alıyor. Bir dönem sosyal demokratlar-Yeşiller hükümetinde maliye bakanlığı yapan, daha sonra da SPD’den istifa ederek Sol Parti’nin kuruluş çalışmalarına katılan Lafontaine “Yeni hareket partiler üstü” diyerek bütün çevrelerden katılım beklediklerini söyledi.

Pazar günleri yayınlanan “Welt am Sonntag” gazetesine konuşan Lafontaine “Bizim amacımız yeni bir parti kurmak değil, siyasete yenilik getirecek bir hareketi inşa etmektir. İçerde daha fazla sosyal adaletten ve dışarda barışçıl bir siyasetten yana olan herkesin bu harekete katılmasını bekliyoruz” dedi.

Wagenknecht’in başlattığı hareket Sol Parti içinde de tartışmalara neden oldu. Bazı Sol Partililer sosyal medya hesapları üzerinden “Bizim parti dururken, bu harekete ne gerek vardı?” şeklinde yakındı. Bunun üzerine Sol Parti Eşbaşkaın Bernd Riexinger “Yeni hareket partimiz için bir tehlike teşkil etmiyor” açıklamasını yapmak zorunda kaldı. AFP’ye konuşan Riexinger “Bu inisiyatifin amacı diğer partilerden küsenleri birleştirmektir, partimize alternatif olmak değildir” dedi.

SAHRA WAGENKNECHT KİMDİR?

Şu anda partisinde grup başkanlığı görevi yapan Sahra Wagenknecht, Sol Parti’nin “ağır toplarından” birisi olarak görülüyor. Hem parti içinde hem de kamuoyunda girdiği polemiklerle tanınan Wagenknecht annesi Alman, babası İranlı bir göçmenin çocuğu olan Wagenknecht, 1969 yılında Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) sınırları içinde bulunan Jena kentinde dünya geldi.

İki Almanya’nın birleşmesinden sonra Jena’nın yanı sıra Berlin ve Hollanda’daki Groningen Üniversitesinde felsefe bölümlerinde okundu. Daha öğrencilik yıllarında Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) yönetim kurulu üyeliğine seçilen Wagenknecht, genç yaşta parti içinde bulunan Komünist Platformu’nun sözcülüğünü de yaptı.

2004 yılında Avrupa Parlamentosu, 2009 yılında ise Federal Meclis’e seçilen Wagenknecht, Alman medyasında özellikle Merkel hükümetinin dış politikalarını sert şekilde eleştiren söylemleriyle biliniyor.