Almanya’da zorunlu askerlik tartışmasına hükümetten nokta

Almanya’da son günlerde tartışılan ve belirli şartları yerine getirmeyen kişilerin yükümlü olduğu zorunlu askerlik uygulamasına geçilmesinin gündem dışı olduğu duyuruldu.

Almanya’da 2011 yılındaki bir kanunla askerlik uygulaması tümüyle kaldırılmıştı. Öncesinde ise sivil görev karşılığında askerlikten muaf olunabiliyorken, 2011’den bu yana ise gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenler için kontenjan ayrılmmıştı.

Ancak son günlerde zorunlu askerliğin geri getirilmesine yönelik talepler gündeme gelmişti.

HÜKÜMET: GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

Hükümet ve Savunma Bakanlığı sözcülerinden yapılan açıklamalarda ise, zorunlu askerlik tartışmalarına son verildi. Hükümet sözcülerinden Ulrike Demmer, zorunlu askerlik uygulamasının geri getirilmesinin gündemlerinde olmadığını vurguladı.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Jens Flosdorff ise, askerlikle ilgili tartışmaların ‘olumlu’ bulunduğunu vurguladı. Halen Almanya’da gönüllü askerlik yapmak isteyenler için 12 bin 500 kişilik bir kontenjan bulunduğunu belirten Flosdorff, bunun ise ortalama 8 bin 500 kadarının dolabildiğini kaydetti.

Bakanlık Sözcüsü, halen ‘yeterli düzeyde’ gördükleri gönüllü askerlik kontenjanının Almanya’da nüfusun yaşlanması ve istihdamdaki olumlu durum nedeniyle yeterli düzeyde doldurulamayabileceğine de dikkat çekti.

ESKİ BAKAN: MALİYETİ YÜKSEK

Zorunlu askerlik uygulamasının kaldırıldığı 2011 yılında Savunma Bakanı olan Karl-Theodor zu Guttenberg, bunun ekonomik maliyetinin yüksekliğine işaret etti. Zu Guttenberg, her yıl 700 bin kişinin askerlik yaşına geldiğini ve bunun ise birçok alana ayrılan bütçelerden kesintilere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Zorunlu askerlikle ilgili tartışmalar özellikle aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) tarafından gündemde tutulmuştu. AfD, askerliğe karşı çıkanların ‘Almanya’ya zarar verdiğini’ iddia ediyor.

Federal Almanya Cumhuriyeti’nin 1949’daki kuruluşundan bu yana geçerli olan anayasa, zorunlu askerlikle ilgili kesin bir hüküm içermiyor.